Γιατί ο κινητήρας ακούγεται καλύτερα κρύος; (+video)

Αν ρίξετε μια ματιά στο YouTube, θα δείτε πολλά βίντεο με την εκκίνηση αυτοκινήτων. Τα κλασικά «τάδε cold start», όπου οι κινητήρες παίρνουν μπροστά και η κάμερα εστιάζει στην εξάτμιση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον διαφορετικό, πιο άγριο ήχο που εκπέμπει σε συνθήκες κρύας εκκίνησης. Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Με το άναμμα του κινητήρα ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τους χάρτες ανάφλεξης κρύας εκκίνησης. Το γνωρίζουμε χειροπιαστά ως τις αυξημένες στροφές του ρελαντί, οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση της ροπής προκειμένου να υπερκεραστούν οι επιπλέον δυνάμεις τριβής που δημιουργεί η τήξη των κρύων μετάλλων. Το στροφάρισμα αυτό αποτρέπει και τα άκαυστα μόρια του μίγματος από να κατακάτσουν στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης, καθότι απομακρύνεται ταχύτερα από τον τελευταίο. Το μίγμα αυτό καθεαυτό τώρα, είναι αρκετά πιο πλούσιο από το κανονικό, προκειμένου να ανέβει η θερμοκρασία και να φτάσει το μοτέρ στα προκαθορισμένα επίπεδα λειτουργίας ταχύτερα.

Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης, δηλαδή, ο κινητήρας θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκεται στα χειρότερά του. Η λειτουργία του δεν πλησιάζει καν το ιδανικό: καταναλώνεται περισσότερο καύσιμο, οι στροφές είναι υψηλότερες, οι τριβές περισσότερες και όλα αυτά, με τα μέταλλα κρύα. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων, οδηγεί σε μια αγριεμένη, μπάσα και δυνατή χροιά από την εξάτμιση, σαν να είναι ενεργοποιημένο κάποιο κλαπέτο. Όσο πιο σπορ το αυτοκίνητο ή το σύστημα εξαγωγής, τόσο πιο στακάτος ο ήχος. Κατά κάποιον τρόπο, ο «κρύος» ήχος του μοτέρ είναι παρόμοιος με τη βραχνιασμένη φωνή: πηγάζει από λανθάνουσες συνθήκες, αλλά προσφέρει διαφορετική/καλύτερη ακουστική σύνθεση. Ο ορισμός του «ουδέν κακό, αμιγές καλού».

Get it on Google Play Download on the App Store