Γιατί τα ασθενοφόρα έχουν ανάποδα γράμματα;

Στους δρόμους βλέπουμε καθημερινά πολλά και διάφορα παράξενα, κάποια από τα οποία δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, ενώ άλλα μας γεμίζουν με απορίες. Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι στο εμπρός καπό όλων ασθενοφόρων η λέξη «Ambulance» ή «Ασθενοφόρο» είναι γραμμένη από την ανάποδη πλευρά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι δεν τοποθετήθηκαν έτσι από λάθος. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Για να μπορεί να διαβάζεται σωστά και με τα γράμματα στην κανονική τους σειρά από τους καθρέπτες κάθε οχήματος (εσωτερικό και εξωτερικούς). Αν ήταν γραμμένα με την κανονική φορά, τότε θα τα διαβάζατε ανάποδα στον καθρέπτη και δεν θα καταλαβαίνατε τι γράφει.

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να έχουν πάντα την προσοχή τους στο δρόμο και με το που ακούν σειρήνα από ασθενοφόρο, περιπολικό, πυροσβεστικό όχημα κ.λπ., να βλέπουν μέσω των καθρεπτών από που έρχεται, έτσι ώστε να κάνουν στην άκρη και να διευκολύνουν το πέρασμά του. Σε όποιους δρόμους υπάρχει Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), η χρήση της προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση της δεν επιτρέπεται, όπως η κακή συνήθεια πολλών να τη χρησιμοποιούν για να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ένα μποτιλιαρισμένο δρόμο.

Get it on Google Play Download on the App Store