Πόσο λάδι κάνει να «τρώει» ένας κινητήρας;

Κάθε κινητήρας εσωτερικής καύσης, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιεί βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή φυσικό αέριο, απαιτεί λιπαντικό για να μειώνονται οι τριβές μεταξύ των κινούμενων μερών. Όταν η στάθμη του έχει πέσει, τότε αυξάνονται οι φθορές, ενώ στην έσχατη περίπτωση μπορεί το μοτέρ να κολλήσει και να καταστραφεί. Οπότε ο οδηγός πρέπει να κάνει έστω μία φορά το μήνα και ανάλογα πάντα τις συνθήκες οδήγησης, ένα γρήγορο έλεγχο μέσω της σχετικής βέργας.

Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει σχετική ένδειξη στον πίνακα οργάνων όπου για παράδειγμα αναγράφεται πριν την εκκίνηση π.χ. «oil good» ή «oil low» και σε πόσα χιλιόμετρα πρέπει να γίνει αλλαγή. Εάν έχει μειωθεί η ποσότητα του λιπαντικού, τότε θα πρέπει να συμπληρωθεί λάδι, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και να είναι ίδιο με αυτό που υπάρχει ήδη στο κάρτερ. Άλλωστε τα λιπαντικά των κινητήρων είναι διαφόρων τύπων, γιατί κάθε μοτέρ χρειάζεται το κατάλληλο λάδι, ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις διαδρομές. Για παράδειγμα διατίθενται ορυκτέλαια, ημισυνθετικά και συνθετικά λάδια, μεταξύ των οποίων τα δύο τελευταία είναι πιο διαδεδομένα. Σε κάθε περίπτωση ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν κάνει πειραματισμούς, γιατί το πιθανότερο είναι να προκαλέσει δαπανηρή ζημιά.

Το πότε αλλάζουν τα λάδια, εξαρτάται από τον τύπο του λιπαντικού και αν το αυτοκίνητο διανύει τα περισσότερα χιλιόμετρα σε αστικό περιβάλλον ή σε ανοιχτούς δρόμους. Στην πρώτη περίπτωση που είναι η επικρατέστερη, πρέπει να αντικαθίστανται (πάντα μαζί με το φίλτρο λαδιού) πιο συχνά, για καλύτερη λειτουργία και μακροζωία του κινητήρα. Συνήθως συνιστάται γύρω στις 15.000 χλμ. ή στο χρόνο, ή μπορεί σε λιγότερα χιλιόμετρα ή μήνες.

Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να λειτουργεί ο κινητήρας τέλεια, να μη στάζει από πουθενά, αλλά παρόλα αυτά να καίει λάδι και να απαιτείται συμπλήρωμα. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό εφόσον δεν παρατηρείται καμία διαρροή, ή λευκός καπνός από την εξάτμιση. Εξάλλου πολλοί κατασκευαστές αναγράφουν στο βιβλίο χρήσης και στην ενότητα «Έλεγχος λαδιού κινητήρα», ότι χρειάζεται συμπλήρωμα μέχρι 1 λίτρο κάθε 5.000 χλμ. Επίσης, ένα μηχανικό σύνολο που είναι άστρωτο, μπορεί να «τσιμπήσει» λάδι στην αρχή, μέχρι να φτάσει στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του. Για αυτό ο χρήστης του αυτοκινήτου οφείλει πάντα να διαβάζει το εγχειρίδιο και να μην έχει την άποψη ότι τα ξέρει όλα.

Ο οδηγός θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί αν ο κινητήρας καταναλώνει υπερβολικά πολύ λάδι, πέρα από το φυσιολογικό. Μπορεί να χάνει λάδι από μια χαλασμένη ροδέλα του κάρτερ ή που να μην έχει σφίξει σωστά, όπως αντίστοιχα ισχύει και για το φίλτρο λαδιού. Τα απευκταία σενάρια είναι να έχουν φθαρεί οι τσιμούχες από το κάρτερ ή τον στρόφαλο ή φλάντζα κεφαλής. Αν από την εξάτμιση βγαίνει λευκός καπνός με αποπνικτική μυρωδιά, τότε σημαίνει ότι έχουν χαλάσει τα δακτυλίδια ή ελατήρια εμβόλων, ή οι τσιμούχες των βαλβίδων. Σε κάθε περίπτωση, ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα πρέπει να πάει σε συνεργείο για να γίνει έλεγχος και να μην αφήσει τον κινητήρα στην τύχη του να καίει λάδια.

elegxos xanei ladia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι ισχύει για τα μηχανάκια ανάμεσα στα αυτοκίνητα;
Τι ισχύει για τα μηχανάκια ανάμεσα στα αυτοκίνητα; …
Παθαίνει ζημιά το κιβώτιο όταν παρκάρουμε με ταχύτητα;
Παθαίνει ζημιά το κιβώτιο όταν παρκάρουμε με ταχύτητα; …
Ποιο το πρόστιμο για off roading σε αντιπυρική περίοδο;
Ποιο το πρόστιμο για off roading σε αντιπυρική περίοδο; …
Το έχουν όλα τα ελαστικά. Τι δείχνει;
Το έχουν όλα τα ελαστικά. Τι δείχνει;
Μπορούμε να ρυμουλκήσουμε ηλεκτρικό αν «μείνει»;
Μπορούμε να ρυμουλκήσουμε ηλεκτρικό αν «μείνει»; …
Είναι πιο δροσερό ένα λευκό αυτοκίνητο από ένα μαύρο;
Είναι πιο δροσερό ένα λευκό αυτοκίνητο από ένα μαύρο; …
Ο μυστηριώδης «φάρος» στο ταμπλό των αυτοκινήτων
Ο μυστηριώδης «φάρος» στο ταμπλό των αυτοκινήτων …
Το ασυναγώνιστα χρηστικό προτέρημα των ηλεκτρικών
Το ασυναγώνιστα χρηστικό προτέρημα των ηλεκτρικών …
Στοπ στους τριγμούς των θυρών με μηδέν κόστος
Στοπ στους τριγμούς των θυρών με μηδέν κόστος …
Οι τιμές του πληθωρικού Hyundai Ioniq 6
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Renault Megane E-Tech στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Η τιμή του νέου Jeep Avenger 1.2Τ στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Η τιμή του Volkswagen ID.7 στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές όλων των νέων MG στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές των ανανεωμένων Mercedes-Benz GLE
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Μεγάλη αύξηση τιμών στο Mitsubishi Space Star
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές των νέων Mercedes-Benz CLA και E-Class
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Mazda3 στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές νέου Renault Clio LPG, βενζίνης και diesel
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Renault Clio E-Tech στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Toyota C-HR στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store