Προφυλάξεις ασφαλείας για αυτοκίνητο LPG

Όπως κάθε εύφλεκτο καύσιμο που κινεί αυτοκίνητο, έτσι και το υγραέριο κίνησης (LPG) απαιτεί προφυλάξεις για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια του οδηγού και των υπολοίπων. Οχήματα με κινητήρες LPG κυκλοφορούν πολλά στους δρόμους, ενώ τα περισσότερα προέρχονται από μετατροπές και πιο λίγα είναι τα εργοστασιακά.

Δείτε ακόμη: Ποιο είναι το πρόστιμο για τη σφήνα στο φανάρι;

Ας δούμε παρακάτω τις προφυλάξεις ασφαλείας LPG, σύμφωνα με εργοστασιακές προδιαγραφές: 

• Επαναπληρώστε LPG μόνο στο 80% του ρεζερβουάρ και ποτέ μην αφαιρέσετε την ειδική βαλβίδα.

• Σβήστε τον κινητήρα κατά τη διάρκεια της πλήρωσης.

• Αποφύγετε υπόγειους χώρους στάθμευσης ή κλειστά μέρη όταν πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε ακόμη: Γιατί χάνουν ισχύ οι ντίζελ κινητήρες; (+video)

• Αν μυρίσετε LPG μέσα στο αυτοκίνητο σας, ανοίξτε τα παράθυρα. Αν διαπιστώσετε μια διαρροή, ελέγξετε το σύστημα άμεσα σε ένα συνεργείο.

• Όπως και με τα υπόλοιπα εύφλεκτα καύσιμα, έτσι και με το LPG βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας είναι σταθμευμένο σε σημείο που δεν υπάρχει τίποτα εύφλεκτο κοντά.

• Μην επισκευάσετε το ρεζερβουάρ αν προκληθεί κάποια ζημιά.

• Μη προσπαθήσετε να σταματήσετε τυχόν διαρροή με το χέρι σας. Μπορεί να πάθετε κρυοπαγήματα.

Δείτε ακόμη: Ενέργειες σε περίπτωση υπερθέρμανσης του κινητήρα

• Μην εκκινήσετε το αυτοκίνητο με καλώδια, αν μυρίσετε LPG ή ακούσετε έναν ήχο σαν σφύριγμα.

• Αν ρυμουλκήσετε το αυτοκίνητο σας με λάθος τοποθετημένους ιμάντες ρυμούλκησης, γάντζους ή αλυσίδες μπορεί πάθει ζημιά το σύστημα καυσίμων LPG και να προκληθεί διαρροή. Μη χρησιμοποιήσετε εξαρτήματα του συστήματος καυσίμου LPG και/ή γραμμές καυσίμου ως σημεία προσάρτησης για ρυμούλκηση.

Για ασφαλή επαναπλήρωση LPG

1. Σβήστε τον κινητήρα.

2. Ανοίξτε το πορτάκι LPG.

3. Το αυτοκίνητο μπλοκάρει αυτόματα το καύσιμο αν έχει πληρωθεί το 80%. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε πληρώσει πάνω από 80%, συνιστάται να ελέγξετε το σύστημα σε ένα συνεργείο.

4. Κλείστε το καπάκι LPG και το πορτάκι πλήρωσης καυσίμων. Βεβαιωθείτε ότι έχει κλείσει με ασφάλεια. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φθαρμένους προσαρμογείς γιατί θα υπάρξει διαρροή του LPG.

Δείτε ακόμη: Ποιες συνήθειες φθείρουν το τούρμπο

Get it on Google Play Download on the App Store