Τι διαφορές έχουν τα ελαστικά των ηλεκτρικών; (+video)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιβάλλονται από μια σειρά ιδιαιτεροτήτων, που απαιτούν προσαρμογή όχι μόνο από πλευράς κατόχου, αλλά και εξαρτημάτων. Το αυξημένο βάρος, που συγκεντρώνεται χαμηλότερα (λόγω τοποθέτησης μπαταριών) από ότι στα θερμικά, αλλά και τα εν γένει χαρακτηριστικά των κινητήρων, όπως η ησυχία και το ζήτημα της αυτονομίας, προϋποθέτουν εξειδικευμένες προδιαγραφές από τα ελαστικά.

Μπορεί οπτικά να μοιάζουν ίδια, όμως τα λάστιχα ενός ηλεκτρικού από ενός συνηθισμένου αυτοκίνητο διαφέρουν σημαντικά. Το Tyre Reviews, με τη συνδρομή της Hankook, πήρε ένα Audi e-tron και εξέτασε τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των δυο τύπων «μαύρου χρυσού». Τα Ventus Evo SUV και Ventus Evo EV επιλέχτηκαν για να μας διαφωτίσουν, αμφότερα ειδικά σχεδιασμένα για τις κατηγορίες που αναφέρει η κάθε ονομασία. Χρειάζεται προσεκτική ματιά και με τα ελαστικά κατά μόνας, για να προσέξεις πως αυτό για τα ηλεκτρικά φέρει λιγότερες εγκάρσιες αυλακώσεις. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο βάρος του ηλεκτρικού οχήματος, που πιέζει εντονότερα το λάστιχο στο φιλμ νερού και το διαπερνά ευκολότερα, δίχως να χρειάζεται τον ίδιο αριθμό εγκοπών με ένα «βενζινοκίνητο» -ας πούμε- λάστιχο.

Η μάζα είναι αυτή που δίνει τον τόνο και στη διαμόρφωση των πλαϊνών. Αναμενόμενα τα ελαστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν σκληρότερα πλαϊνά, προκειμένου να μην «μαγουλιάζουν» στις στροφές υπό το βάρος της κατασκευής. Όπως έχουμε δει πολλάκις σε βενζινοκίνητα και ντίζελ, όμως, η αυξημένη ακαμψία που προσδίδουν τα σκληρά τοιχώματα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα κύλισης. Ένα άκαμπτο ελαστικό απορροφά λιγότερους κραδασμούς, αφήνοντας περισσότερη δουλειά στην ανάρτηση. Η οποία, για να προσφέρει άνεση, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μαλακότερο σετάρισμα. Ο συνδυασμός soft ανάρτησης με το βάρος ενός EV στις στροφές, ωστόσο, εγγυάται κλίσεις και μειωμένη αμεσότητα αντιδράσεων.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, τα EV λάστιχα διαθέτουν ηχοαπορροφητικό αφρό. Η ποιότητα κύλισης και το χαμηλό επίπεδο θορύβου συγκαταλέγονται στις βασικές προτεραιότητες των μηχανικών, καθώς στα ηλεκτρικά όλα τα παρελκόμενα (θόρυβος ελαστικών και αέρα) ακούγονται περισσότερο λόγω της απουσίας θορύβων από μοτέρ-μετάδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα μοντέλο βενζίνης, το 50% του θορύβου προέρχεται από κινητήρα, κιβώτιο, άξονα μετάδοσης και διαφορικό (πληθυντικός για τα τετρακίνητα). Σε ένα ηλεκτρικό, το ποσοστό θορύβου από το κινητήριο σύνολο αντιστοιχεί μόλις στο 15%. Άρα λάστιχα και αεροδυναμική θα πρέπει να φροντίζουν, ώστε οι τομείς τους να μην διαταράσσουν τη γαλήνη της καμπίνας (εξ ου και οι κάμερες αντί καθρεπτών σε αρκετά μοντέλα του είδους).

Το Tyre Reviews συνέκρινε επίσης τη συμπεριφορά του e-tron με τα ειδικά εξελιγμένα ελαστικά, απέναντι στα συμβατικά. Με τα EV ο οδηγός ανέφερε καλύτερη απόκριση στο τιμόνι, τη στιγμή που με τα κανονικά ένιωθε το αυτοκίνητο να «κάθεται» στα πλαϊνά. Η επιτάχυνση δεν εμφάνισε διαφορές, όμως το φρενάρισμα αποδείχτηκε 8% συντομότερο με τα «ηλεκτρικά» λάστιχα (33,5 μέτρα το EV-35,3 το κανονικό στο στεγνό, 25,5 έναντι 26,5 μέτρων αντίστοιχα στο βρεγμένο). Σύμφωνα με τα δεδομένα της Hankook, το Ventus EV παράγει κατά μέσο όρο 2 ντεσιμπέλ λιγότερα από το SUV, ενώ η μέτρηση του Tire Reviews έδειξε και 9% μεγαλύτερη αυτονομία. Τα διαστήματα αλλαγής, τέλος, ορίζονται στα 30.000 μίλια (περίπου 42.300 χλμ.) εμπρός και 35.000 μίλια (56.300 χλμ.) πίσω.

Get it on Google Play Download on the App Store