Τηλεχειριστήριο αυτοκινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ακόμα και τα κλειδιά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα πολύ απλά κλειδιά των παλιών αυτοκινήτων, τα οποία δεν διέφεραν από εκείνα της πόρτας ενός σπιτιού.

Δείτε ακόμη: Ποια αυτοκίνητα μπορεί να κλαπούν σε 10 δλ.;

Τα νέα κλειδιά ή για την ακρίβεια το τηλεχειριστήριο έχει στο εσωτερικό του μια μικρή ηλεκτρονική πλακέτα. Ο οδηγός δε χρειάζεται να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά, η ακόμα να πατήσει το κουμπί για να ανοίξουν οι πόρτες και να βάλει το κλειδί στη μίζα για να πάρει μπρος ο κινητήρας, αφού μέσω των «έξυπνων» κλειδιών όλα γίνονται αυτοματοποιημένα. Όμως, η ασύρματη επικοινωνία μεταξύ του τηλεχειριστηρίου και του αυτοκινήτου δεν είναι πάντοτε 100% ασφαλής, αφού όπως απέδειξε τεστ, σύγχρονα αυτοκίνητα με «έξυπνα» κλειδιά μπορούν να κλαπούν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Ας δούμε όμως παρακάτω τι πρέπει να προσέχει ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου με τηλεχειριστήριο (τα σύγχρονα κλειδιά) και σε ποιες περιπτώσεις αυτό δε θα λειτουργήσει. Να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα ο ιδιοκτήτης να διαβάζει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Τι να προσέξετε:

• Φυλάξτε το τηλεχειριστήριο μακριά από νερό ή οποιοδήποτε υγρό γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει. Αν δε λειτουργεί εξαιτίας έκθεσης σε νερό ή υγρά, τότε δεν καλύπτεται από την εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Πώς παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας

• Προσέξτε να μην σας πέφτει π.χ. με ορμή στο πάτωμα και προστατέψετε την έκθεσή του σε υπερβολικές θερμοκρασίες.

• Αν για το οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργεί, μη προσπαθήσετε να ανοίξετε το κάλυμμά του, παρά μόνο αν χρειάζεται αλλαγή η μπαταρία.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν λειτουργεί:

• Εάν βρίσκεστε πολύ μακριά από το αυτοκίνητο, τότε είναι αδύνατο να πιάσει (π.χ. πάνω από 30 μέτρα απόσταση, ανάλογα με τον τύπο του τηλεχειριστηρίου).

• Η μπαταρία του τηλεχειριστηρίου είναι αδύναμη.

• Άλλα αυτοκίνητα ή εμπόδια μπλοκάρουν το σήμα.

• Ο καιρός είναι πάρα πολύ κρύος.

• Το τηλεχειριστήριο είναι κοντά σε ένα ραδιοπομπό, ο οποίος μπορεί να παρέμβει στη κανονική λειτουργία του τηλεχειριστηρίου.

Δείτε ακόμη: Ποιες συνήθειες φθείρουν το τούρμπο

• Αν το τηλεχειριστήριο είναι σε κοντινή απόσταση με το κινητό σας, το σήμα μπορεί να μπλοκάρεται από τα φυσιολογικά σήματα λειτουργίας του κινητού τηλεφώνου σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν το τηλέφωνο είναι ενεργό, όπως όταν κάνετε ή λαμβάνετε κλήσεις, στέλνετε μηνύματα, και/η στέλνετε/λαμβάνετε emails.

• Αποφύγετε να τοποθετείτε το τηλεχειριστήριο και το κινητό σας τηλέφωνο στην ίδια τσέπη παντελονιού ή μπουφάν και πάντα προσπαθείτε να διατηρείτε επαρκή απόσταση μεταξύ των δύο συσκευών.

Προσοχή!

Μη διπλώσετε το κλειδί χωρίς να πατήσετε το πλήκτρο απελευθέρωσης. Έτσι μπορεί να κάνετε ζημιά στο κλειδί.

Όταν το τηλεχειριστήριο δε λειτουργεί σωστά για τον όποιο λόγο, τότε, ανοίγετε και κλείνετε τη πόρτα με το μηχανικό κλειδί που υπάρχει ενσωματωμένο. Αν το πρόβλημα συνεχίζει επικοινωνήστε με συνεργείο και ποτέ μην προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας τη βλάβη.

Δείτε ακόμη: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store