Ξεθαμπώνουν τα φανάρια με εντομοαπωθητικό; (+video)

Το θάμπωμα των εμπρός φωτιστικών σωμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο στα παλαιότερα αυτοκίνητα, το οποίο προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, τα θαμπωμένα φανάρια επιδρούν αρνητικά και στο πρακτικό σκέλος καθώς διαθέτουν μειωμένη φωτεινότητα, μειώνοντας το βεληνεκές και την ευκρίνεια της δέσμης φωτός. Οι «πατέντες» για τον καθαρισμό τους, γνωστές και σπιτικές.

Ξέρουμε κυρίως την οδοντόπαστα και λιγότερο το αντισκωριακό σπρέι ή σπρέι πολλαπλών χρήσεων WD-40, αμφότερα ως οικονομικές και εύκολες λύσεις. Ένα ακόμα οικιακό σκεύασμα που μπορεί να λειτουργήσει ως καθαριστικό φαναριών, είναι το εντομοαπωθητικό! Όχι τόσο διαδεδομένο όσο άλλα δύο -ιδίως την οδοντόκρεμα- αλλά ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό, τουλάχιστον κρίνοντας από το παρακάτω βίντεο. Πειραματόζωο είναι ένα Honda CR-V 1ης γενιάς, με το φανάρι αρχικά να καθαρίζεται με το αντίστοιχο υγρό για τα τζάμια. Στη συνέχεια, ψεκάζεται το εντομοαπωθητικό σε πανάκι και αρχίζει το τρίψιμο. Δευτερόλεπτα αργότερα, βλέπουμε το αποτέλεσμα. Το οποίο είναι εντυπωσιακό!

Μέσα σε ούτε δύο λεπτά, θαμπάδα και κιτρινίλα έχουν φύγει από το «μάτι» του ιαπωνικού SUV. Ο αρχικός εντυπωσιασμός, ωστόσο, συνοδεύεται από δύο «αλλά». Το πρώτο είναι αναμενόμενο και αφορά τη διάρκεια. Όπως και στις περιπτώσεις της οδοντόκρεμας και του WD-40, το ξεθάμπωμα με εντομοαπωθητικό είναι προσωρινό. Μετά από λίγες εβδομάδες η θαμπάδα επανέρχεται, επιβεβαιώνοντας πως σωστή δουλειά γίνεται μόνο με τριβείο και ειδικές κρέμες. Το δεύτερο «αλλά» αφορά την καταλληλότητα του σκευάσματος, σε συνάρτηση με την ακεραιότητα του φαναριού.

Τα περισσότερα εντομοαπωθητικά περιέχουν διαιθυλτολουαμίδη – DETT για να μην μπλέκουμε με γλωσσοδέτες. Το DETT τα πηγαίνει πολύ καλά στο «μακιγιάρισμα» των οσμών που εκκρίνει το ανθρώπινο σώμα, αποτρέποντας την προσέλκυση κουνουπιών και λοιπών ζωυφίων. Τα πηγαίνει εξίσου καλά, όμως, και στη διάλυση πλαστικού! Στην ουσία, το καθάρισμα του φαναριού προκύπτει από την απομάκρυνση στρώματος πλαστικού και όχι μόνο ρυπαντικών παραγόντων. Πέραν αυτού, το εντομοαπωθητικό αφήνει μια κολλώδη και εύπλαστη επιφάνεια στο πλαστικό -και κατ’ επέκταση στο φανάρι, που μας ενδιαφέρει εδώ- καθιστώντας το πιο ευάλωτο από πριν σε συγκέντρωση σκόνης, βρωμιάς, ρύπων κλπ. Με λίγα λόγια το φανάρι ναι μεν καθαρίζει πανεύκολα, αλλά εξίσου εύκολα θα επιστρέψει στη θαμπωμένη του κατάσταση.

 

Get it on Google Play Download on the App Store