My name is Sport. Range Rover Sport

Μία από τις σημαντικότερες πρεμιέρες στην έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης είναι και το νέο Range Rover Sport, με το οποίο φωτογραφίζεται ο διάσημος James Bond, Daniel Craig. Το νέο μοντέλο της Βρετανικής φίρμας παρουσιάζει πιο δυναμική εμφάνιση και πιο κόμπακτ διαστάσεις από το μεγαλύτερο Range Rover, ενώ η μεγάλη αλλαγή είναι ότι ολόκληρο το πλαίσιό του είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με αποτέλεσμα να ζυγίζει 420 κιλά λιγότερα από το προγενέστερο, παρόλο που μεγάλωσε και σε διαστάσεις, ωστόσο το βάρος του φτάνει τους 2 τόνους.

Το νέο Range Rover Sport έχει μήκος 4.850 χιλιοστά (+62 χλστ.) και μοιράζεται το 75% των εξαρτημάτων του με το μεγαλύτερο Range Rover Mk4. Αντίστοιχα τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό τα δύο μοντέλα μοιάζουν, με το Range Rover Sport να έχει περισσότερο «αθλητική» εμφάνιση, χωρίς να χάνει ούτε στο ελάχιστο τον επιβλητικό του χαρακτήρα,  την υψηλή πολυτέλεια και τον υπερπλήρη εξοπλισμό.

Εκτός από το αμάξωμα, από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένη και η ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια μπροστά και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Φυσικά εφοδιάζεται με σύστημα αερανάρτησης που μπορεί να αυξήσει την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος άλλα 185 χιλιοστά, συνολικά στα 278 χιλιοστά.

Για την επιλογή της τετρακίνησης υπάρχουν δύο επιλογές για πιο απαιτητικές συνθήκες εκτός δρόμου ή πιο «light». Η πρώτη περιλαμβάνει full time 4WD συστήματα με δύο κεντρικά διαφορικά, κοντές σχέσεις, δυνατότητα μοιράσματος της ροπής σε ποσοστό 50/50 ή και κλείδωμα σε ποσοστό έως 100%. Η δεύτερη εκδοχή έχει μονό κεντρικό διαφορικό Torsen και ζυγίζει 18 κιλά λιγότερα.

Τα μηχανικά σύνολα που εξοπλίζουν το νέο Range Rover Sport είναι τα supercharged V8 των 5.0 λίτρων ισχύος 510 ίππων και 3.0 λτ. V6 των 340 ίππων  και οι ντίζελ SDV6 των 3.0 λίτρων με απόδοση 292 ίππων και TDV6 των 3.0 λίτρων με 258 ίππους. Αργότερα θα προστεθούν ο 4.4 λίτρων SDV8 των 339 ίππων αλλά και υβριδικό ντίζελ μοτέρ. Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με αυτόματο 8τάχυτο κιβώτιο.

Get it on Google Play Download on the App Store