Πρεμιέρα για το ηλεκτρικό φορτηγό Mercedes Urban eTruck

Η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα τα οποία συνεχώς πληθαίνουν και όλο και περισσότερα μοντέλα ετοιμάζονται από διάφορους κατασκευαστές για να μπουν στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια, αλλά και τα βαρύτερα οχήματα, όπως είναι τα φορτηγά.

Η Daimler Trucks η οποία έχει ηγετική θέση σε αυτή την κατηγορία, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Στουτγάρδη το Mercedes-Benz Urban eTruck, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό συνολικού βάρους έως 26 τόνων. Προς το παρόν πρόκειται για ένα πρωτότυπο μοντέλο, γι’αυτό είναι και καμουφλαρισμένο, ωστόσο σύμφωνα με τη γερμανική μάρκα το λανσάρισμά του θα γίνει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Το Mercedes Urban eTruck διαθέτει τρεις άξονες, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας ζυγίζει περίπου 1.000 κιλά συν άλλα 900 κιλά τα διάφορα επιμέρους συστήματα. Όμως το βαρύτερο «φορτίο» είναι αυτό των μπαταριών, καθώς ζυγίζουν συνολικά 2.500 κιλά. Συγκριτικά σε ένα αντίστοιχο φορτηγό με θερμικό κινητήρα, το βάρος των μηχανικών μερών μαζί με τα διαφορικά, άξονα μετάδοσης και δοχείο καυσίμου, φτάνει τα 2.700 κιλά. Κάτι που σημαίνει ότι το Urban eTruck διαθέτει επιπλέον 1.700 κιλά.

Η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 340 ίππους και τα 1.000 Nm ροπής, ωστόσο σε συνδυασμό με τη μετάδοση, η ροπή φτάνει στους τροχούς τα 11.000 Nm. Οι μπαταρίες που είναι ενσωματωμένες στο σασί έχουν συνολική χωρητικότητα 212 kWh και προσφέρουν αυτονομία έως 200 χιλιόμετρα. Για τα δεδομένα των φορτηγών -και όχι μόνο- είναι πολύ λίγα, όμως θα προορίζεται για διανομές της μιας μέρας. Μέχρι να μπει στην παραγωγή σε τουλάχιστον 5 χρόνια από σήμερα, σίγουρα θα έχει αυξηθεί η αυτονομία και θα υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη σε κάθε επίπεδο.

Get it on Google Play Download on the App Store