Diesel με 10.900 ευρώ τις καλές εποχές. Τώρα πόσο;

Τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου έχουν λιγοστέψει σε μεγάλο βαθμό, αφού τους έχουν μειώσει δραστικά οι εταιρείες. Παρόλα αυτά, κάποια ελάχιστα μοντέλα στις πιο μικρές κατηγορίες υφίσταται, αλλά πλέον οι τιμές τους δεν έχουν καμία σχέση με του -ότι και τόσο μακρινού- παρελθόντος. Για παράδειγμα, τώρα το φθηνότερο πετρελαιοκίνητο του δημοφιλούς B-Segment πωλείται από 19.900 ευρώ.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα το 2013, μπορούσε κανείς να αγοράσει με μόνο 10.990 ευρώ ένα ολοκαίνουργιο μικρό ντίζελ και συγκεκριμένα το Citroen C3 1.4 HDi. Τότε έτρεχε και η προσφορά «Diesel Now» που έριχνε τόσο χαμηλά τιμή του και αποτελούσε μια δελεαστική αγορά, για όσους ήθελαν ένα εξαιρετικά οικονομικό μικρό diesel.

Τώρα τέτοια μεταχειρισμένα του 2013-2014 έχουν ένα μέσο όρο τιμής κοντά στις 7.500 ευρώ. Και πάλι συμφέρει, αφού με λίγα χρήματα μπορεί να κανείς να εξυπηρετηθεί και να κινείται με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Ο 1.400άρης πετρελαιοκινητήρας με τους 68 ίππους και τα 160 Nm ροπής μπορεί να μη βάζει… φωτιά στο δρόμο με τις επιταχύνσεις από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 15,5 δλ.), ωστόσο εν κινήσει αναλαμβάνει η ροπή. Επίσης, με ρεαλιστική κατανάλωση κοντά στα 5,5 λτ./100 χλμ., «γλιτώνει» αρκετά ευρώ σε κάθε ανεφοδιασμό.

Το προγενέστερο C3 το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 2009-2016 παραμένει ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα ένα σικ σχεδιαστικά αυτοκίνητο. Το 2013 δέχτηκε ένα φρεσκάρισμα και ξεχώρισε κυρίως για το ανασχεδιασμένο εμπρός και πίσω τμήμα του αμαξώματός του με τις πολλές καμπύλες και το μήκος των 3.941 χλστ. Ευχάριστο εμφανίζεται και το εσωτερικό του, όπου η ποιότητα ικανοποιεί, όπως και οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές (300 λίτρα).

Η άνεση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο δρόμο και του δεύτερης γενιάς C3, όπου η μαλακή ανάρτησή του είναι αποτελεσματική στους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους, αν και στις πιο έντονες ανωμαλίες μεταφέρει θορύβους στο εσωτερικό. Βέβαια εφόσον πρόκειται για μεταχειρισμένο και ίσως με αρκετά χιλιόμετρα, θα πρέπει να γίνει ένας διεξοδικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν όλα σωστά και το αυτοκίνητο είναι ασφαλές.

Δείτε ακόμα: Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στα ελαστικά;

Get it on Google Play Download on the App Store