Πολύ άνετο και οικονομικό αυτοκίνητο με 9.000 ευρώ

Με τις τιμές πολλών καινούργιων αυτοκινήτων να έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα ντίζελ να εξαφανίζονται, αρκετοί στρέφονται στα μεταχειρισμένα για να βρουν ένα μοντέλο που θα τους εξυπηρετήσει. Με λίγα χρήματα μπορεί να αποκτηθεί ένα αξιόλογο αυτοκίνητο, αρκεί βέβαια να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να μη βγει άνθρακας ο χρυσός, μετά την απομάκρυνση από το… ταμείο.

Μια καλή πρόταση μεταχειρισμένου ντίζελ με λίγα λεφτά και αξιόλογα χαρακτηριστικά, είναι το δεύτερης γενιάς Citroen C4. Παρουσιάστηκε το 2010, ανανεώθηκε το 2015 και σταμάτησε να παράγεται για την Ευρώπη το 2018. Με τον 1.600άρη ντίζελ των 90 και 115 ίππων θα το βρείτε σε τιμές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 9.000 ευρώ (+/- 1.000 ευρώ), ενώ για το facelift υπολογίστε κοντά στις 11.000 ευρώ.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδόσεις με το πιο δυνατό μοτέρ των 115 ίππων και 270 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ., καθώς συνδυάζει σβέλτες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση. Αρχικά εντυπωσιάζει με την απουσία κραδασμών και ενοχλητικών θορύβων, ενώ παράλληλα ο οδηγός θα εκτιμήσει την ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές και γραμμική απόδοση. H Citroen ανακοίνωνε επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 12,4 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 190 χλμ./ώρα, με μεικτή κατανάλωση 3,7 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 95 γρ./χλμ. Σε πραγματικές συνθήκες το C4 1.6 diesel καίει κοντά στα 5,5 λτ./100 χλμ.

Στην οδήγηση εκτιμάται αμέσως η άνεση που παρέχει το μικρομεσαίο χάτσμπακ της Citroen. Οι αναρτήσεις με τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω αμβλύνουν αποτελεσματικά τις περισσότερες ανωμαλίες των δρόμων και μόνο στις πιο έντονες θα ακουστούν χτυπήματα. Στις ευθείες το C4 πατάει πολύ καλά και κάνει ξεκούραστα ταξίδια, ενώ στις στροφές η μαλακή ανάρτηση επιτρέπει την εμφάνιση κλίσεων στο αμάξωμα, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.

Το εσωτερικό του C4 παραμένει ενδιαφέρον σχεδιαστικά και χαρακτηρίζεται από τα τρία ξεχωριστά στρογγυλά όργανα στον αντίστοιχο πίνακα και το τιμόνι με το επίπεδο κάτω μέρος. Πιο ακριβά μοντέλα διαθέτουν στον εξοπλισμό τους και οθόνη αφής. Επιπλέον, το πολύ καλής ποιότητας αφρώδες υλικό που υπάρχει στο ταμπλό μέχρι την κεντρική κονσόλα και η προσεγμένη συναρμογή και το φινίρισμα αποπνέουν στιβαρότητα και μια διακριτική πολυτέλεια. Από πλευράς χώρων, είναι σε θέση να φιλοξενήσει δίχως παραχωρήσεις τέσσερα ενήλικα άτομα και να χωρέσει αρκετές αποσκευές στο πορτ μπαγκάζ των 380 λίτρων με το μεγάλο άνοιγμα.

Get it on Google Play Download on the App Store