Πόσο κάνουν τα φθηνότερα Toyota Yaris Hybrid;

To Yaris αποτελεί επί σειρά ετών το δημοφιλέστερο καινούργιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ζήτηση και στην αγορά των μεταχειρισμένων. Τα διαθέσιμα μοντέλα από δεύτερο χέρι είναι εκατοντάδες, από όλες τις γενιές και σε διάφορες εκδόσεις. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν και τα υβριδικά, λόγω κυρίως της χαμηλής τους κατανάλωσης. Πόσο δε μάλλον τώρα που η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευθεί.

Αναμενόμενα οι τιμές των μεταχειρισμένων Yaris Hybrid δεν είναι χαμηλές, αφού τα φθηνότερα κοστίζουν μεταξύ 10.000 – 12.000 ευρώ και τα ακριβότερα αγγίζουν τις 18.000 ευρώ (τα 3ης γενιάς). Δηλαδή πλησιάζουν το νέο Yaris Hybrid, που κοστίζει από 19.130 ευρώ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πρώτο Yaris Hybrid ήταν το προγενέστερο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2012, ανανεώθηκε πρώτη φορά το 2014 και κατόπιν δέχτηκε ένα σημαντικό φρεσκάρισμα το 2016.

Καρδιά του πρώτου Yaris Hybrid είναι ο κινητήρας 1.5 λτ. VVT-i απόδοσης 74 ίππων και 111 Nm ροπής και το ηλεκτρικό μοτέρ των 60 ίππων και 169 Nm ροπής (συνδυαστική ισχύς 100 ίππων). Σύμφωνα με την Toyota, το μικρό υβριδικό αυτοκίνητο επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 11,8 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 165 χλμ./ώρα, με εκπομπές CO2 στα 75 γρ./χλμ. Η κατανάλωσή του στη δοκιμή είχε βρεθεί στα 5,5 λτ./100 χλμ. και παραμένει πολύ χαμηλή, ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα.

Σημείο αναφοράς είναι ο ευκολοδήγητος χαρακτήρας του, χάρη στις μαζεμένες του διαστάσεις και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-CVT. Ωστόσο το τελευταίο, μπορεί να εξυπηρετεί στις αστικές μετακινήσεις, όμως κάθε βαθύ πάτημα του πεντάλ του γκαζιού συνοδεύεται με αρκετό βουητό από τον κινητήρα, γιατί ανεβάζει ψηλά στροφές. Μειονεκτήματα αποτελούσαν η αίσθηση του πεντάλ των φρένων και η άνεση από τις αναρτήσεις, λόγω τις σφιχτής ρύθμισής τους.

Το εσωτερικό του πρώτου Yaris Hybrid εμφανίζεται νεανικό και με καλή ποιότητα κατασκευής, ενώ κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό. Η εργονομία δεν προβληματίζει, ωστόσο το χαμηλά τοποθετημένο τιμόνι (ακόμα και στην πιο ψηλή του ρύθμιση), δεν ευνοεί στην εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης. Από πλευράς χώρων δεν υπάρχει κανένα παράπονο, γιατί είναι σε θέση να φιλοξενήσει χωρίς παραχωρήσεις τέσσερα άτομα. Όσο για το πορτ μπαγκάζ των 286 λίτρων είναι ακριβώς ίδιο με του νέου Yaris Hybrid.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές.

Get it on Google Play Download on the App Store