«Σκυλί» οικογενειακό αυτοκίνητο με 5.000 ευρώ

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποτελούν για πολλούς μια κατάλληλη επιλογή, αφού με σημαντικά λιγότερα χρήματα συγκριτικά με ένα καινούργιο μπορούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες και υποχρεώσεις τους. Ακόμα και με 5.000 ευρώ για παράδειγμα πωλούνται οικογενειακά μοντέλα με όλα τα βασικά στοιχεία στον εξοπλισμό τους και με ισχυρή παράδοση στο βαρυσήμαντο τομέα της αξιοπιστίας.

Ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι το 3ης γενιάς Accent, το οποίο λανσαρίστηκε το 2006 και σταμάτησε να παράγεται το 2012. Έκτοτε έπαψε να διατίθεται Accent στην Ευρώπη, όχι όμως και σε άλλες χώρες, όπου έχει φτάσει αισίως στην 5η γενιά του. Το μικρό σεντάν αμάξωμα με το μήκος των 4.280 χλστ. εμφανίζει ήπιων τόνων εικόνα και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά σύγχρονα πρότυπα της Hyundai.

Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό του, όπου την εικόνα αναβαθμίζει η διχρωμία. Τα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και στις πόρτες διαθέτουν στιβαρή συναρμογή και δείχνουν ότι αντέχουν με το πέρασμα του χρόνου. Αρκετά καλή είναι η εργονομία των διαφόρων χειριστηρίων, ενώ ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις. Από πλευράς χώρων στο πίσω κάθισμα θα φιλοξενηθούν δύο ενήλικες, δίχως να νιώθουν στρυμωγμένοι. Επίσης, το πορτ μπαγκάζ των 390 λτ. επαρκεί, ωστόσο όπως σε όλα τα σεντάν, έτσι και σε αυτό χάνει σε πρακτικότητα έναντι ενός χάτσμπακ.

Κινητήρα δύναμη του τελευταίου Accent που πωλούνταν στην Ελλάδα, αποτελούσε το 1.4 λτ. μηχανικό σύνολο, ισχύος 95 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και με ροπή 125 Nm στις 4.700 σ.α.λ. Ο εν λόγω κινητήρας εμφανίζει αρκετά καλή ελαστικότητα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μη χρειάζεται να καταφεύγει συχνά στο 5άρι μηχανικό κιβώτιο με το μέτριο σε αίσθηση επιλογέα. Το Accent επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 12,3 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 177 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση είναι λογική, αφού σε πραγματικές συνθήκες απαιτούνται 7,6 λτ./100 χλμ.

Στην οδήγηση, τα πρώτα στοιχεία που εκτιμώνται είναι η ευκολία στους χειρισμούς και η φιλικότητα προς τον χρήση του. Οι αναρτήσεις φιλτράρουν με καλό τρόπο τις διάφορες ανωμαλίες του οδοστρώματος, αν και πιο πολύ θα κουράσουν τα σκληρά και με μέτρια πλευρική στήριξη καθίσματα. Στις ευθείες η σταθερότητά του ικανοποιεί, όπως και σε διαδρομές με στροφές, όπου παρουσιάζει λογικές κλίσεις και ικανοποιητικά περιθώρια πρόσφυσης. Το τιμόνι μεταφέρει καλή αμεσότητα αλλά μέτρια αίσθηση, ενώ τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς είναι αποτελεσματικά.

Σήμερα μπορεί να βρει κανείς μεταχειρισμένα Hyundai Accent 3ης γενιάς σε τιμές που κυμαίνονται γύρω στις 5.000 ευρώ (+/- 1.000 ευρώ), ανάλογα πάντα με την κατάσταση, τα χιλιόμετρα και τον εξοπλισμό. Επίσης διατίθενται και με αυτόματο κιβώτιο 4 ταχυτήτων. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πραγματοποιεί ελέγχους παντού, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Σημείωση: Τα εικονιζόμενα αυτοκίνητα δεν αφορούν αγγελία.

Get it on Google Play Download on the App Store