Δοκιμή MINI Cooper S Cabrio

Το σύγχρονο 3θυρο MINI αποτελεί και στις τρεις γενιές του ένα από τα πιο ξεχωριστά μικρά premium αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το κάμπριο μοντέλο στην έκδοση «S», όπως είναι αυτό της δοκιμής.


Το νέο MINI Cabrio διατίθεται με μια ευρεία γκάμα κινητήρων και σε τιμές που ξεκινούν από τα 25.719 ευρώ. Τα μοτέρ βενζίνης είναι των 1.2 λτ. 102 PS (One), 1.5 λτ. 136 PS (Cooper), 2.0 λτ. 192 PS (Cooper S) και 231 PS (Cooper S JCW), ενώ τα πετρελαίου είναι τα 1.5 λτ. 116 PS (Cooper D) και 2.0 λτ. 170 PS (Cooper SD).

Δυναμικό, ελκυστικό και κάμπριο σε 18 δλ.

Στην τελευταία γενιά του το MINI Cabrio είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό και ιδιαίτερα θελκτικό σε κάθε φύλο και ηλικία. Παρά την αύξηση των εξωτερικών του διαστάσεων κατά 98 χλστ. σε μήκος, 44 χλστ. σε πλάτος, 7 χλστ. σε ύψος και 28 χλστ. σε μεταξόνιο, το νέο MINI Cabrio παραμένει κόμπακτ (μήκος 3.821 χλστ. ή 3.850 χλστ. στο Cooper S Cabrio). Οι πολλές καμπύλες επιφάνειες σε κάθε τμήμα του αμαξώματος, τα εμπρός στρογγυλά φωτιστικά σώματα, η εξαγωνική μάσκα, τα κάθετα πίσω οβάλ και η υφασμάτινη οροφή αποτελούν ορισμένα βασικά αισθητικά του γνωρίσματα. Την πιο «πικάντικη» εικόνα του Cooper S ενισχύουν ο αεραγωγός στο καπό, οι πιο σπορ προφυλακτήρες, τα λογότυπα «S» και οι δύο στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης στο κέντρο.

Δείτε ακόμα: Δοκιμές αυτοκινήτων από όλες τις μάρκες

Το νέο MINI Cabrio εφοδιάζεται με υψηλής ποιότητας υφασμάτινη, μαλακή οροφή με πλήρως αυτόματο μηχανισμό ανοίγματος και κλεισίματος και λειτουργία συρόμενης οροφής. Το άνοιγμα και κλείσιμο του soft top και των πλαϊνών παραθύρων σε 18 δευτερόλεπτα, είναι εφικτό και εν κινήσει με ταχύτητες έως 30 χλμ./ώρα. Επίσης, υπάρχει και ένα κρυφό αλουμινένιο roll bar που ανοίγει αυτόματα όταν χρειάζεται, προστατεύοντας τους επιβάτες σε ενδεχόμενο ανατροπής του οχήματος.

Ξεχωριστό εσωτερικό με περιορισμένους χώρους

Το εσωτερικό του νέου MINI Cabrio παραμένει ξεχωριστό και σε αυτή την γενιά, επιστρατεύοντας την στρογγυλή αισθητική των προκατόχων του κυρίως όπως αυτή εκφράζεται από τον πίνακα οργάνων και την μεγάλη κεντρικά τοποθετημένη οθόνη πληροφοριών οι λειτουργίες της οποίας ελέγχονται από το περιστροφικό χειριστήριο MINI Controller πίσω από τον επιλογέα. Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία τόσο σε υλικά όσο και σε συναρμογή, ενώ η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να γευτεί ο οδηγός τις οδηγικές αρετές του MINI. Από πλευράς χώρων θα υπάρξουν παραχωρήσεις για τους πίσω επιβάτες, όπου δύο μικρόσωμα άτομα θα φιλοξενηθούν με στρίμωγμα, ενώ η κάθετη πλάτη δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση. Μικρός είναι και ο χώρος αποσκευών των 160 λτ. με την οροφή ανοιχτή και 215 λτ. όταν είναι ανοιχτή. Η πίσω πόρτα ανοίγει προς τα κάτω και μπορεί να υποστηρίξει βάρος έως 80 κιλά, ωστόσο το άνοιγμα του πορτ μπαγκάζ είναι πολύ μικρό.

Υψηλές επιδόσεις από τον 2λιτρο κινητήρα των 192 ίππων

Την κίνηση του MINI Cooper S Cabrio αναλαμβάνει ο 4κύλινδρος TwinPower Turbo των 2.0 λτ. με άμεσο ψεκασμό, μεταβλητό έλεγχο εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής (double VANOS) και μεταβλητό έλεγχο βαλβίδων (VALVETRONIC). Το μηχανικό αυτό σύνολο αποδίδει 192 ίππους και 280 Nm ροπής από τις 1.250 σ.α.λ. (300 Nm με overboost) και προσφέρει ταχύτατες επιδόσεις στο αυτοκίνητο τόσο από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 7,1 δλ.), όσο και εν κινήσει σε συνδυασμό με το γρήγορο στις αλλαγές (προαιρετικό) 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Steptronic. Οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται και μέσω των paddles στο τιμόνι, ενώ περιλαμβάνει και λειτουργία Launch Control για πιο γρήγορη εκκίνηση από στάση. Μάλιστα με την επιλογή Sport μέσω του Προφίλ Οδήγησης MINI, ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν πιο άμεση απόκριση, ενώ στις εναλλαγές των ταχυτήτων και στα αφήματα του γκαζιού ακούγονται σκασίματα από την εξάτμιση. Την σπορ αίσθηση ενισχύει με την σειρά του ο «άγριος» ήχος του κινητήρα, ο οποίος είναι ελαστικός από τις χαμηλές στροφές και διατηρεί τη δύναμή του μέχρι τα κόκκινα. Όσο για την κατανάλωσή του, σε πραγματικές συνθήκες και νορμάλ ρυθμούς οδήγησης κυμαίνεται στα 10 λτ./100 χλμ.

Απολαυστικό στην οδήγηση

Όπως κάθε MINI έτσι και το Cooper S Cabrio είναι ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να το οδηγείς και να το απολαμβάνεις σε κάθε διαδρομή. Παρά την έλλειψη μεταλλικής οροφής, το MINI Cabrio είναι ιδιαίτερα στιβαρό και δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες δονήσεις, χάρη στις ειδικές ενισχύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιό του. Το μόνο που μαρτυρά ότι έχει μαλακή οροφή είναι οι εξωτερικοί ήχοι που ακούγονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πιο έντονα, από ότι σε ένα «κλειστό» αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε το νέο MINI Countryman

Η σωστά ρυθμισμένη, ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς ανάρτηση δεν είναι κουραστική στις ανωμαλίες των δρόμων παρά τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μειωμένες κλίσεις στις στροφές, ακόμα και υπό πίεση. Εκεί το Cooper S Cabrio εμφανίζει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης κινούμενο με γραμμές και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά με κλείσιμο του πίσω μέρους. Σε κάθε περίπτωση ο οδηγός ένα τον έλεγχο μέσω και του ιδιαίτερα άμεσου και πολύ καλού σε αίσθηση τιμονιού, όσο και μέσω των δυνατών φρένων.

(+) Σχεδίαση, ποιότητα, οδική συμπεριφορά, οδηγική αίσθηση, επιδόσεις

(-) Περιορισμένοι χώροι για πίσω επιβάτες και αποσκευές, κατανάλωση υπό πίεση, τιμή


Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.998
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6 auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
192/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
280/1.250
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
7,1
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
228
Αστική (λτ./100 χλμ.)
7,1
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,8
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,6
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
131
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
157,2
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
3.850
Πλάτος (χλστ.)
1.727
Ύψος (χλστ.)
1.415
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.495
Βάρος (κιλά)
1.295
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
160/215
Αστέρια
(-)
Ασφάλεια ενηλίκου
-
Ασφάλεια παιδιού
-
Ασφάλεια πεζού
-
Επικουρικά συστήματα
-
ESP
 
Αερόσακοι
4
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Get it on Google Play Download on the App Store