Η Tesla σχεδιάζει κινητήρες χωρίς πολύτιμα μέταλλα

Με τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων να έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, συμπαρασύροντας σε ανάλογα ύψη το κόστος παραγωγής, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν άλλη λύση παρά να κοιτάξουν τις εναλλακτικές. Κάτι που δεν είναι και εύκολο βέβαια, καθώς μιλάμε για τον θεμέλιο λίθο των κινητήρων και των μπαταριών. Η Tesla, όμως, δηλώνει έτοιμη να φέρει την επανάσταση.

Η λέξη-κλειδί βέβαια, είναι ακριβώς αυτό το ρήμα: «δηλώνει». Η φίρμα του Elon Musk (και ο ίδιος, φυσικά) είναι γνωστή για τα μεγάλα, και πολλές φορές μη ρεαλιστικά, λόγια, είτε πρόκειται για τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων της είτε για χρονοδιαγράμματα λανσαρισμάτων. Αυτά του Cybertruck και του Semi είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πάνε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. Το pick up αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συγκέντρωση των επενδυτών, στο οποίο οι επικεφαλής των τμημάτων ανέλυσαν τα πλάνα τους για τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρίας.

Το Cybertruck αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά πως θα κάνει ντεμπούτο εντός του χρόνου, με τους ιθύνοντες να διατρανώνουν παράλληλα πως οι μέθοδοι παραγωγής και οι τεχνολογίες που έμαθαν μέσα από αυτό, θα εφαρμοστούν στην επόμενη γενιά μοντέλων. Το πότε θα λανσαριστούν αυτά; «Σε πιο μακρινή ημερομηνία», η απάντηση. Ο επικεφαλής συστημάτων κίνησης, Colin Campbell, από τη μεριά του τόνισε πως οι κινητήρες των επόμενων Tesla, δεν θα εξαρτώνται από τη χρήση πολύτιμων μετάλλων. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έδωσε, πέρα από την είδηση πως η επόμενη γενιά ηλεκτροκινητήρων θα αποτελούνται από 75% λιγότερο καρβορούνδιο (καρβίδιο πυριτίου) και θα κοστίζουν γύρω στα 1.000 δολάρια έκαστος. Κάτι που θα μειώσει δραματικά το κόστος κατασκευής, μέχρι 50%! Να το δούμε και στην πράξη…

Get it on Google Play Download on the App Store