Ποια είναι η πολυτιμότερη ευρωπαϊκή μάρκα;

Το Reuters δημοσίευσε τη λίστα με τις πιο πολύτιμες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, στην κορυφή της οποίας είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τη VW. Η γερμανική εταιρία παραδίδει τελικά τη σκυτάλη, με την Porsche να αναλαμβάνει πλέον τα οικονομοτεχνικά ηνία των Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Η χρηματιστηριακή αξία της φίρμας από το Τσουφενχάουζεν εκτιμάται στα 85 δις ευρώ, ξεπερνώντας με άνεση εκείνη του Βόλφσμπουργκ κατά σχεδόν 8 δις ευρώ (77,7 δις ευρώ). Αμφότερες διατηρούν κάτι παραπάνω από απόσταση ασφαλείας σε σχέση με την τρίτη σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία, που είναι η Mercedes και τα 57,2 δις ευρώ της. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η BMW, με 47,5 δις ευρώ, για να κλείσει την πρώτη πεντάδα η Stellantis, με 39,7 δις ευρώ. Βλέπουμε, δηλαδή, πως η Porsche εμφανίζει σχεδόν την ίδια αξία με τις BMW και Stellantis, μαζί!

Η Porsche δημοσίευσε την αρχική δημόσια προσφορά της στο γερμανικό χρηματιστήριο, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, με «κλείσιμο» για την τιμή της μετοχής στην πρώτη μέρα, στα 82,5 ευρώ. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε η αξιολόγηση της χρηματιστηριακής αξίας, η τιμής της μετοχής είχε ανέβει στα 93 ευρώ. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως την ημέρα που μπήκε η Porsche στο γερμανικό χρηματιστήριο, κατάφερε να πουλήσει μετοχές αξίας 19,5 δις ευρώ. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό, ωστόσο, το γεγονός πως σχεδόν τα μισά πήγαν στα ταμεία της μητρικής εταιρίας, ήτοι τη VW!

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters, η Porsche έγινε πλέον η 5η πιο πολύτιμη βιομηχανία της Γερμανίας -πίσω από Linde (εταιρία φυσικού αερίου), SAP (εταιρία τεχνολογίας), Deutsche Telekom (γερμανικός ΟΤΕ) και Siemens- και 25η στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Get it on Google Play Download on the App Store