Το Toyota Yaris έφτασε τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα

Ήταν 1998 όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση το Toyota Yaris, δια χειρός Σωτήρη Κωβού. Μια 25ετία και 4 γενιές μετά, το ιαπωνικό μικρό είναι ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα της Toyota και ένα από τα λίγα της κατηγορίας, που καταφέρνει να φτάσει και ξεπεράσει το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων μονάδων.

Το Yaris είναι χρόνια τώρα η ηγετική μορφή του segment, κερδίζοντας μονομιάς όλες τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας επαφή του κοινού μαζί του, στο Σαλόνι Παρισιού το 1998. Το 2000 ήρθε η επιβράβευση, κερδίζοντας τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς και παραμένοντας μέχρι σήμερα, ένας από τους εμπορικούς στυλοβάτες του ιαπωνικού κολοσσού – ειδικά στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, από τα 10 αυτά εκατομμύρια Yaris που έχουν πουληθεί παγκοσμίως, περίπου τα 5.155.506 έχουν καταλήξει στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου – πάνω από τα μισά, κοινώς. Παράλληλα, το μερίδιο του Yaris αντιστοιχούσε σε πάνω από το 1/3 των συνολικών ευρωπαϊκών πωλήσεων της Toyota, για το 2022.

H πρώτη γενιά έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2005, όταν έδωσε τη θέση της στο αρκετά μεγαλύτερο και ολοκαίνουργιο MK2. Ένα μοντέλο που εκτός από τις αυξημένες διαστάσεις, ήταν το πρώτο που ξεπέρασε τα 1.600 κυβικά και έφτασε μέχρι τα 1.8 λίτρα, στην έκδοση T Sport. Οι γρήγορες εκδόσεις έγιναν ακόμα ταχύτερες στην επόμενη γενιά, που λανσαρίστηκε το 2011. To GRMN έφτασε να παράγει 218 ίππους, όμως πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για την εμπορική πορεία του Yaris ήταν το γεγονός πως αποτέλεσε τον πρώτο εκπρόσωπο της κατηγορίας, με full hybrid έκδοση.

Η παράδοση συνεχίστηκε το 2020 με την τέταρτη εκδοχή, η οποία πλέον διατίθεται και σε SUV (Yaris Cross), αλλά και στην λατρεμένη rally replica μορφή του GR Yaris. Δεν υπάρχει έκδοση του Yaris που να μην πρωτοστατεί στους πίνακες των πωλήσεων (γενικούς και επιμέρους κατηγοριών), ενώ δυο ακόμα διακρίσεις αφορούν την ανάδειξη του Yaris ως Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 2021, αλλά και του Yaris Cross ως World Urban Car για το 2022.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις αγωνιστικές περγαμηνές του μικρού Ιάπωνα, ο οποίος όχι μόνο επανέφερε την Toyota στο WRC, αλλά την ανήγαγε στην απόλυτη κυρίαρχο. Από το 2017, που παρουσιάστηκε το Yaris WRC, μέχρι το σημερινό Yaris Rally1, η φίρμα από το Αΐτσι μετρά 5 σερί πρωταθλήματα Οδηγών και 4 νταμπλ (Οδηγών και Κατασκευαστών), έχοντας ήδη βάλει πλώρη για το πέμπτο (μετά από τρεις αγώνες πρώτη και στις δυο βαθμολογίες).

Get it on Google Play Download on the App Store