Βήμα – βήμα η βαφή των Skoda στο νέο βαφείο (+videos)

Ένα νέο υπερσύγχρονο βαφείο άνοιξε η Skoda στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στη Mlada Boleslav, το οποίο με ύψος που φτάνει τα 35 μέτρα είναι και το πιο ψηλό κτήριο. Το πλάτος του φτάνει τα 140 μέτρα, το μήκος είναι 276 μέτρα, υπάρχουν 7 επίπεδα συνολικής έκτασης 828.058 τ.μ. και η ισόγεια επιφάνεια είναι τόσο μεγάλη όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.

Δείτε ακόμη: Νέο και πολυτελές Skoda Kamiq Monte Carlo

Συνολικά εργάζονται πάνω από 650 άτομα, τα οποία σε συνεργασία με 66 ρομπότ μπορούν να βάψουν 168.000 αμαξώματα το χρόνο σε οποιαδήποτε από τις 17 διαφορετικές αποχρώσεις. Για την κατασκευή του εργοστασίου χρειάστηκαν 9 μήνες, ενώ η συνολική επένδυση έφτασε τα 214,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ποια είναι τα 9 βήματα που ακολουθούνται από την στιγμή που το «γυμνό» αμάξωμα μπαίνει στο βαφείο και βγαίνει λαμπερό με το χρώμα που έχει επιλέξει ο πελάτης; Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω και δείτε τα βίντεο.

1. Το αμάξωμα κατευθύνεται στο βαφείο από το τμήμα συγκόλλησης. Αρχικά εισέρχεται στη γραμμή προεπεξεργασίας για να απολιπανθεί και να αφαιρεθούν σκόνη και τυχόν άλλες ακαθαρσίες. Κατόπιν πλένεται με ζεστό νερό θερμοκρασίας 60 βαθμών Κελσίου και ψεκάζεται σε κάθε εξωτερική και εσωτερική του επιφάνεια. Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει τη φωσφορίωση, ώστε η βαφή να προσκολληθεί καλύτερα στο μέταλλο.

Δείτε ακόμη: Νέο σπορτίφ Skoda Scala Monte Carlo

2. Μετά βυθίζεται σε αντιδιαβρωτική γκρι βαφή, ενώ ηλεκτρικό ρεύμα περνά από το αμάξωμα για να κολλήσει το χρώμα σε όλες τις επιφάνειες.

3. Ακολουθεί το «ψήσιμο» του αμαξώματος στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 56 λεπτά, έτσι ώστε να στεγνώσει το χρώμα και οι κόλλες.

4. Οι εργαζόμενοι εντοπίζουν πιθανά μικρά ελαττώματα και τα αφαιρούν χειροκίνητα με τα εργαλεία τους.

5. Αφαιρούνται καπάκια και βύσματα, καθώς βρίσκονται σε σημαντικά σημεία για τις περεταίρω εργασίες γραμμής συναρμολόγησης, όπως είναι π.χ. η τοποθέτηση των αμορτισέρ.

6. Στο επόμενο στάδιο αναλαμβάνουν τα ρομπότ να περάσουν με ένα θερμοπλαστικό πολυμερές υγρό τις διάφορες ενώσεις του πλαισίου, όπως είναι στο χώρο του κινητήρα και στο χώρο αποσκευών.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το νέο μικρό SUV Skoda Kamiq

7. Τώρα το αμάξωμα είναι έτοιμο για να βαφτεί. Αφού καθαριστεί ξανά εφαρμόζεται ένα αστάρι σε χρώμα λευκό, μαύρο, γκρι, ή κόκκινο ανάλογα με το τελικό χρώμα του αυτοκινήτου.

8. Μετά από αυτή τη βαφή ακολουθεί ο φούρνος θερμού αέρα, όπου το χρώμα στεγνώνει και το πολυμερές υλικό σκληραίνει στους 160 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.

9. Μετά το φούρνο το αυτοκίνητο παραλαμβάνεται από το τμήμα λείανσης και διορθώνονται πιθανά ελαττώματα στη βαφή. Κύλινδροι με φτερά από στρουθοκάμηλο αφαιρούν τα μικρότερα σωματίδια βρωμιάς ή σκόνης. Στο τέλος ρομπότ αναλαμβάνουν τη βαφή μιας στρώσης ή δύο στρώσεων στα μεταλλικά χρώματα. Μετά από την παραμονή του αυτοκινήτου για 15 λεπτά σε φούρνο 85 βαθμών Κελσίου ακολουθεί το βερνίκι για να δώσει την τελική λάμψη και την προστασία από μικρογρατσουνιές. Στο τέλος οι εργαζόμενοι απομακρύνουν τυχόν ατέλειες και γυαλίζουν το αμάξωμα.

Δείτε ακόμη: «Τελικές» με το νέο Skoda Scala 1.5 TSI (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store