Euro NCAP: Νέα πρωτόκολλα ασφαλείας! (+video)

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), κάθε δυο χρόνια ενημερώνει τα πρωτόκολλα δοκιμών πρόσκρουσης, κάνοντάς τα ολοένα κι αυστηρότερα.

Δείτε ακόμα: 5αστερη στις δοκιμές EuroNCAP η νέα Skoda Octavia!

Αυτά, θα ισχύσουν από το 2020 και θα εφαρμόζονται σε κάθε νέο μοντέλο που δοκιμάζεται, με απώτερο σκοπό να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει. Οι νέες δοκιμές που θα πραγματοποιούνται, θα αξιολογούν την παρεχόμενη ασφάλεια προς τους επιβάτες σε περίπτωση εμπρόσθιας σύγκρουσης, στην προστασία τους μετά το ατύχημα και στην αποτελεσματικότητα της τελευταίας γενιάς των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Η νέα δοκιμή μετωπικής πρόσκρουσης ουσιαστικά αντικαθιστά μια δοκιμασία, την οποία εφάρμοζε ο οργανισμός τα τελευταία 23 χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, το υπό δοκιμή όχημα προσκρούει με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα σε αντίθετα κινούμενο, παραμορφώσιμο, εμπόδιο που κινείται με αντίστοιχη ταχύτητα. Κατά αυτό τον τρόπο θα αξιολογείται τόσο η ασφάλεια των επιβατών, αλλά κι η δομή του εμπρόσθιου τμήματος των αυτοκινήτων, σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο. Σε αυτή προσθέστε και τη χρήση του νέου, πιο εξελιγμένου ανδρεικέλου «THOR» που δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του σώματος ενός άνδρα επιβάτη. Η επόμενη αλλαγή αφορά τις πλευρικές συγκρούσεις, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία ατυχήματος και κατά συνέπεια σημαντικό παράγοντα τραυματισμών. Σε αυτή τη δοκιμασία ο Euro NCAP αλλάζει αρκετά, τόσο την ταχύτητα σύγκρουσης, όσο και τη μάζα του αντικειμένου που θα «πέφτει» πάνω στο υπό δοκιμή όχημα.

Διαβάστε επίσης: EuroNCAP: Νέο ρεκόρ στην προστασία ενηλίκων!

Αυτό γίνεται ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η παρεχόμενη προστασία στις πλαϊνές κρούσεις, αλλά και ποιες οι πιθανότητες τραυματισμού μεταξύ οδηγού και συνοδηγού, από τυχόν χτυπήματα μεταξύ τους. Έτσι θα είναι εφικτό να γίνει και μια σημαντική αξιολόγηση της προστασίας των νέων αερόσακων που βρίσκονται εγκατεστημένοι ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα. Αυστηρότερα όμως θα είναι τα κριτήρια και για τα συστήματα πρόληψης ατυχημάτων και υποβοήθησης της οδήγησης, όπου για την αξιολόγησή τους, θα προστεθούν νέα σενάρια δοκιμών. Επιπλέον, θα αξιολογούνται και τα ήδη γνωστά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί από τους κατασκευαστές προκειμένου να ανιχνεύουν την κόπωση και την απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Μεγάλη σημασία όμως θα δοθεί και στα συστήματα που ενσωματώνονται στα νέα μοντέλα, για την αυτόματη ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση τροχαίου. Η δοκιμασία κι οι κανόνες αξιολόγησης αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την International Association of Fire & Rescue Services. Έτσι ένα νέο μοντέλο θα παίρνει επιπλέον «πόντους» στην περίπτωση που οι πληροφορίες που παρέχονται για τη διάσωση των επιβατών είναι ακριβείς και εύκολα διαθέσιμες.

Get it on Google Play Download on the App Store