Η εκπληκτική εξέλιξη στην ασφάλεια των αυτοκινήτων (+videos)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα τεχνολογικής προόδου γενικότερα, όχι μόνο στην αυτοκίνηση, είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Της ενεργητικής και κυρίως της παθητικής των τετράτροχων, που από κινητοί «τάφοι» έχουν εξελιχθεί σε φρούρια. Μια πρόοδος που απεικονίζεται με εκπληκτικό, αλλά συνάμα σοκαριστικό, τρόπο στα crash tests.

Από την παρανόηση της «γερής λαμαρίνας» στα παλιά αυτοκίνητα, που έβλεπες τον οδηγό να σκάει στο τιμόνι επειδή αμάξωμα-πλαίσιο δεν απορροφούσαν τίποτα από την πρόσκρουση, περάσαμε στις ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης και τους αερόσακους. Οι κατασκευές έγιναν «εύθραυστες» με την πρώτη ματιά, αλλά στην ουσία εκτίναξαν τη ζωτικότητα της καμπίνας επιβατών. Εκεί που στην πρώτη BMW Σειρά 3 έβλεπες ένα όχημα να κοκκαλώνει στο σημείο επαφής, περνώντας αυτούσιες τις δυνάμεις σύγκρουσης στους άτυχους επιβάτες, παρατηρείς στην τελευταία έναν ανεπηρέαστο κλωβό ασφαλείας. Ένα αυτοκίνητο που μπορεί να τσαλακώνεται μπροστά, αλλά φροντίζει ώστε το εσωτερικό να μένει εν πολλοίς ανέπαφο από το «μπαμ».

Το Car Crash μας προσφέρει την εξέλιξη των ειδών, σε βάθος 50ετίας. Από την εποχή των Σειρά 3 E21 και VW Golf MK1, στους υπερσύγχρονους απογόνους τους. Από τη δεκαετία του 70, στο σήμερα. Από τις «γερές λαμαρίνες», σε απόκοσμα πλάνα με πλαίσια να μετατρέπονται σε μασημένες τσίχλες (το crash test του Golf MK2, για παράδειγμα) κι από εκεί στις πρώιμες, όχι ιδιαίτερα ανθεκτικές, εφαρμογές των ζωνών παραμόρφωσης. Παρατηρήστε την έκταση των ζημιών στη Σειρά 3 Ε36 και το Golf 3ης γενιάς, που ανήκουν στην ίδια «φουρνιά» αυτοκινήτων των αρχών 90’s. Βλέπουμε πως από τις επόμενες γενιές (Σειρά 3 Ε46 και Golf MK4), στα τέλη της δεκαετίας του 90 και τις αρχές του νέου μιλένιουμ, άρχισαν να θυμίζουν οι εικόνες των δοκιμών πρόσκρουσης τα σημερινά καρέ. Εμπρός μέρη που «εξαϋλώνονται» μέχρι την καμπίνα, αλλά από εκεί και πέρα το σασί να μην κάνει «τσακ».

Με την πάροδο των ετών αυξήθηκαν εκθετικά οι αερόσακοι, με τους πλαϊνούς και τους τύπου κουρτίνας να είναι στάνταρ εδώ και χρόνια. Παράλληλα, η τεχνογνωσία στην κατασκευή πλαισίων και οι προηγμένες μέθοδοι κατασκευής, έχουν δημιουργήσει σήμερα αναντίρρητα τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα όλων των εποχών, κάνοντας τη βαθμολογία των 5 αστέρων του Euro NCAP καθιερωμένο κανόνα, από φωτεινή εξαίρεση.

Get it on Google Play Download on the App Store