Κινεζικό ηλεκτρικό πάτωσε σε crash test (+video)

Τα κινεζικά αυτοκίνητα πλέον πηγαίνουν «τρένο» στο Euro NCAP, αποσπώντας τη μια 5άστερη διάκριση μετά την άλλη. Το αίμα, όμως, νερό δεν γίνεται. Τα αυστηρά στάνταρ της Ευρώπης μπορεί να έχουν πιέσει τους Κινέζους στο να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους, ωστόσο δοκιμές πρόσκρουσης σε άλλες αγορές μάς θυμίζουν τα παλιά, κακά τους «χούγια».

Ο Latin NCAP υπέβαλλε σε crash tests το JAC E10x, ένα μικρό ηλεκτρικό που πωλείται από την Sehol, η οποία με τη σειρά της συστήθηκε το 2018 ως προϊόν σύμπραξης μεταξύ SEAT και JAC Volkswagen Automotive. Μέχρι πρότινος η διάθεσή του περιοριζόταν στην Κίνα, αλλά το εμπορικό του άνοιγμα του στην αγορά της Λατινικής Αμερικής το έβαλε στα «ραντάρ» του Νοτιοαμερικανικού NCAP. Οι δοκιμές περιλάμβαναν μετωπική και πλάγια σύγκρουση, προστασία πεζών και προστασία του αυχένα σε οπίσθια σύγκρουση (το whiplash, με απλά λόγια). Πώς τα κατάφερε; Ξεκινήστε να μετράτε.

Στην προστασία ενηλίκων σκόραρε το απόλυτο «κουλούρι», πετυχαίνοντας ένα ολοστρόγγυλο 0%! Στην προστασία παιδιών πήρε μόλις 6,34% και στα επικουρικά συστήματα 6,98%, για να σημειώσει την καλύτερη επίδοσή του στην προστασία πεζών με 20,25%. Τα σχόλια του Latin NCAP υπογραμμίζουν: «Το μοντέλο έδειξε ασταθή δομή και ασταθή συμπεριφορά στην περιοχή των ποδιών κατά τη μετωπική σύγκρουση, με παράλληλη κακή προστασία στο στήθος του οδηγού, που οδηγεί σε υψηλή πιθανότητα πρόκλησης τραυματισμών απειλητικών για τη ζωή οδηγού και συνοδηγού, επιφέροντας βαθμολογία 0 πόντων». Πέρα από την ελλιπή προστασία του πλαισίου, προβληματική συμπεριφορά επέδειξε και το σύστημα κίνησης, το οποίο απέτυχε να διακόψει την παροχή ενέργειας μετά τη σύγκρουση. Κάτι που σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ανάλογα τραγική ήταν η εικόνα του JAC και στη δοκιμή του -προαιρετικού- συστήματος ελέγχου ευστάθειας, η οποία δεν ολοκληρώθηκε καν. Ο λόγος; Η λειτουργία του ESC υπήρξε τόσο προβληματική, ώστε έφθειρε σε τέτοιο βαθμό τα ελαστικά που κατέστησε αδύνατη τη συλλογή ασφαλών δεδομένων!

Get it on Google Play Download on the App Store