Ήρθε το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το νέο Skoda CITIGOe iV, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παραγωγής στην 125χρονη ιστορία της Skoda, ξεκινάει το λανσάρισμά του στην Ελληνική αγορά.

Δείτε ακόμη: Επίσημο: Η νέα Skoda Octavia RS θα φορτίζει

Ο ηλεκτροκινητήρας του SKODA CITIGOe iV αποδίδει 83 ίππους και 212 Nm ροπής, η οποία είναι διαθέσιμη αμέσως – όπως συμβαίνει με τους ηλεκτρικούς κινητήρες. To κιβώτιο ταχυτήτων είναι ενσωματωμένο στον κινητήρα και μεταφέρει ενέργεια στους εμπρός τροχούς.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου του Skoda CITIGOe iV έχει χωρητικότητα 36,8 kWh, εκ των οποίων ωφέλιμα είναι 32,3 kWh. Αποτελείται από 168 κυψέλες και έχει διαστάσεις 1,1×1,7 μ. Με ύψος μόλις 30 εκ., είναι ενσωματωμένη στο πάτωμα του πλαισίου κάτω από τα καθίσματα και το τούνελ μετάδοσης.

Δείτε ακόμη: Πρώτες εικόνες από το νέο SUV της Skoda (+video)

Το Skoda CITIGOe iV προσφέρει στον οδηγό του την επιλογή τριών διαφορετικών τρόπων οδήγησης. Στην κανονική λειτουργία, ο οδηγός έχει πρόσβαση στη μέγιστη ισχύ των 83 PS και 212 Nm ροπής. Η επιτάχυνση από 60-100 χλμ./ώρα διαρκεί 7,3 δλ. και το 0-100 χλμ./ώρα σε 12,3 δλ. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 130 χλμ./ώρα.

Στη λειτουργία Eco, τα ηλεκτρονικά περιορίζουν την ισχύ στους 68 PS και τη ροπή στα 167 Nm. Στη λειτουργία αυτή το αυτοκίνητο επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 14,3 δλ. και η τελική του ταχύτητα είναι 120 χλμ./ώρα. Η λειτουργία Eco+ περιορίζει την απόδοση στους 55 PS και την ροπή στα 133 Nm, παρέχοντας μέγιστη ταχύτητα 95 χλμ./ώρα. Η μέγιστη αυτονομία επιτυγχάνεται με τη μονάδα κλιματισμού απενεργοποιημένη και οδήγηση στη λειτουργία Eco+.

Δείτε ακόμη: Νέο και περιπετειώδες Skoda Kamiq Scoutline

Το CITIGOe iV διαθέτει προηγμένη τεχνολογία η οποία υποστηρίζει κάθε τύπο φόρτισης: σε δημόσιο ταχυφορτιστή 40 kW δεν χρειάζεται περισσότερο από μία ώρα για να φορτιστεί η μπαταρία από άδεια στο 80%. Με χρήση wallbox AC των 7,2 kWh, μια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί στο 80% σε 4 ώρες και 15 λεπτά ενώ είναι δυνατή η φόρτιση του αυτοκινήτου συνδέοντάς το σε μια συμβατική πρίζα, με έξοδο εναλλασσόμενου ρεύματος 2,3 kW, με φόρτιση στο 80% σε περίπου 12 ώρες.

Φυσικά, το SKODA CITIGOe iV επαναφορτίζει τη μπαταρία του και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με ανάκτηση της ενέργειας πέδησης. Το ποσό της ανάκτησης μπορεί να οριστεί σε πέντε επίπεδα.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Skoda Kamiq 1.0 TSI 116 PS

Στη χώρα μας, το Skoda CITIGOe iV διατίθεται αποκλειστικά ως πεντάθυρο σε μία πλούσια έκδοση εξοπλισμού. Ενδεικτικά ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει:

  • Ζάντες αλουμινίου Scorpius 6J x 16 ιντσών με μαύρη βαφή
  • Φώτα ημέρας τεχνολογίας LED εμπρός
  • Τριάκτινο δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι
  • Σύστημα διατήρησης λωρίδας LANE ASSIST
  • Προβολείς ομίχλης
  • Ηλεκτρικά παράθυρα & κεντρικό κλείδωμα θυρών με τηλεχειρισμό
  • Ηλεκτρονικό κλιματισμό CLIMATRONIC
  • Σκούρα πίσω τζάμια (SUNSET)
  • Βάση σύνδεσης κινητού με εφαρμογές
  • Ηχοσύστημα πολυμέσων SWING με 2 ηχεία
  • Καλώδιο φόρτισης αυτοκινήτου

Το νέο Skoda CITIGOe iV είναι άμεσο διαθέσιμο για παραγγελία με προτεινόμενη τιμή λιανικής 22.300 ευρώ, ενώ ειδικά για την περίοδο του λανσαρίσματος το μοντέλο προφέρεται στα 19.800 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store