Από 274 ευρώ το μήνα η Alfa Romeo Tonale

Η Tonale είναι το μοντέλο που σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της Alfa Romeo και την είσοδο της στην εξηλεκτρισμένη εποχή του αυτοκινήτου. Για αυτό και ο «ναός» του Alessandro Volta – του εφευρέτη της μπαταρίας- στο Κόμο, αποτελεί το συμβολικό χώρο απ’ όπου ξεκινά η πορεία του ιταλικού SUV. Με την Tonale, η «Alfa» κάνει ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης ανεβαίνοντας σε ένα νέο επίπεδο τεχνολογίας, συνδεσιμότητας, ποιότητας και αποδοτικότητας, ενώ παράλληλα διατηρεί στο ακέραιο το δυναμικό στιλ, τον ξεχωριστό χαρακτήρα και τη μοναδική της οδηγική αίσθηση.

Η είσοδος της Alfa Romeo στον εξηλεκτρισμό πραγματοποιείται με την εφαρμογή ενός νέου, καινοτόμου υβριδικού συστήματος 48V που δίνει δυνατότητες κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά. Ο υβριδικός κινητήρας 1.5 48V 160hp VGT (Variable-Geometry Turbo) συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 20 hp και 55 Nm ροπής, ο οποίος είναι σε θέση να κινήσει το όχημα ακόμα και αν ο θερμικός κινητήρας είναι εκτός λειτουργίας. Παράλληλα με τη δυνατότητα κίνησης με μηδενικούς ρύπους, το σύνολο προσφέρει δυναμικές επιδόσεις με 0-100χλμ./ώρα σε 8,8 δλ. και τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα.

Διαθέσιμη με την Tonale είναι και η αντίστοιχη έκδοση του κινητήρα με τους 130 ίππους που επίσης συνδυάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα των 20 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων και έχει δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά. Οι επιδόσεις αυτής της έκδοσης είναι 9,9 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και 195 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Η μπαταρία των 48V που τροφοδοτεί το σύστημα βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου (περίπου στο κέντρο), επιβαρύνει ελάχιστα το συνολικό βάρος (σχεδόν 11 κιλά) και βελτιώνει λόγω της θέσης της, την κατανομή βάρους. Η φόρτισή της γίνεται από τον κινητήρα, αλλά και κατά την επιβράδυνση του οχήματος χάρη στο προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης IBS.

Μερικά ακόμα σημεία αναφοράς της Tonale είναι η ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ των αξόνων το άμεσο σύστημα διεύθυνσης, το καινοτόμο brake-by-wire σύστημα πέδησης IBS με 4πίστονες δαγκάνες της Brembo και η ανεξάρτητη ανάρτηση και στους δύο άξονες και η επιλογή αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping) σε όλες τις εκδόσεις. Διαθέσιμη είναι επίσης η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Alfa Active Suspension.

Η Tonale είναι εφοδιασμένη με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία συνδεσιμότητας και με αναβαθμίσεις μέσω διαδικτύου (over-the-air-updates), ενώ οι προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως εκείνη της Alexa, επιτρέπουν την επικοινωνία με το αυτοκίνητο ακόμα και ενώ ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι του. Το σύστημα που βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό της Tonale αποτελείται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών και την οθόνη αφής των 10,25 ιντσών. Επίσης με την Tonale, για πρώτη φόρα σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα όχημα εφαρμόζει το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT (Non-Fungible-Token), το οποίο -εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης- δημιουργεί ένα αναλυτικό και αδιάβλητο «ημερολόγιο» χρήσης του αυτοκινήτου που μπορεί να πιστοποιήσει τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, προστατεύοντας την υπολειμματική του αξία.

Τέλος, η Tonale εφοδιάζεται με μια σειρά προηγμένων συστημάτων προηγμένης οδήγησης (ADAS) νέας γενιάς που της δίνουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Την ίδια στιγμή το σύστημα παραμετροποίησης Alfa D.N.A. επιτρέπει στον οδηγό να διαμορφώνει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. και αποτελείται από τις επιλογές D (Dynamic), N (Natural) και A (Advance Efficiency).

Η γκάμα της Tonale θα περιλαμβάνει τέσσερις εκδόσεις με πλήρη εξοπλισμό και ξεχωριστό χαρακτήρα. Η έκδοση Super που δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης στην έκδοση Sprint με σπορ αναφορές και η έκδοση Ti που παρέχει τη δυνατότητα αναβάθμισης στην έκδοση Veloce όπου εκφράζεται το απόλυτο επίπεδο απόδοσης και σπορ χαρακτήρα της Tonale. Τέλος κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος διαθέσιμη θα είναι και η ειδική έκδοση Edizione Speciale, με τους κινητήρες των 130 και 160 ίππων.

Στην Ελληνική αγορά η Alfa Romeo Tonale θα είναι διαθέσιμη για παραγγελίες εντός Μαΐου. Μέσω της χρηματοδότησης της FCA Bank και του προγράμματος «Drive Now» θα προσφέρεται από 274 ευρώ/μήνα, ενώ θα καλύπτεται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 200.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας. Εν αναμονή λοιπόν εντός των ημερών και για τις τιμές.

Get it on Google Play Download on the App Store