Πρεμιέρα για το ηλεκτρικό Audi e-tron (+video)

Μετά από μια σειρά teasers, videos και πολύμηνης αναμονής η Audi αποκάλυψε τελικά το e-tron, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ιστορία της, το οποίο μάλιστα αποτελεί την απαρχή μιας ολοκαίνουργιας γκάμας ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα λανσάρει η γερμανική εταιρία τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια οι Γερμανοί κάπου μπερδεύτηκαν, καθώς το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητό της ήταν το R8 e-tron – το οποίο, πάντως, έμεινε μόλις για ένα χρόνο στην παραγωγή οπότε είναι πιθανό να το έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως το e-tron αποτελεί το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής της Audi, ενεργώντας παράλληλα ως άμεσος αντίπαλος της άρτι αφιχθείσας Mercedes EQC και του «παλιού» Tesla Model X.

Την κίνηση του Audi e-tron αναλαμβάνουν δυο ηλεκτροκινητήρες, που τροφοδοτούνται από μια γενναιόδωρη συστοιχία μπαταριών 95 kWh. Οι Γερμανοί ανακοινώνουν ισχύ 408 ίππων και ροπή 664 Nm, αλλά αναφέρουν ότι το νέο τους SUV επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 5,7 δλ. και συνεχίζει μέχρι την ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική ταχύτητα των 200 χλμ./ώρα. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά μοτέρ κάνουν πολλή περισσότερη δουλειά από το να επιταχύνουν το αμάξωμα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός καινοτόμου συστήματος ανάκτησης ενέργειας όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι ή πατάει το φρένο. Κατά μέσο όρο, αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για το 30% της εμβέλειας του e-tron ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Δείτε ακόμα: Το φρενάρισμα του Audi E-Τron αψηφά την λογική (+video)

Η οποία εμβέλεια παραμένει μυστήριο. Η αλλαγή στη διαδικασία μετρήσεων από τον κύκλο NEDC σε αυτόν του WLTP, έχει προκαλέσει «εγκεφαλικά» στις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες για τον φόβο των Ιουδαίων, είτε δεν ανακοινώνουν στοιχεία μέχρι να οριστικοποιηθούν οι επιδόσεις των μοντέλων τους, είτε παίρνουν το ρίσκο και ελπίζουν να μην χρειαστεί να ανασκευάσουν. Η Audi ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, που σημαίνει ότι τολμά να δηλώσει πως η αυτονομία του e-tron ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα βάσει προδιαγραφών WLTP. Με την χρήση ταχυφορτιστή, το ηλεκτρικό SUV μπορεί να φτάσει στο 80% της χωρητικότητας των μπαταριών μέσα σε 30 λεπτά.

Το σύστημα τετρακίνησης quattro είναι επίσης καινοτόμο, ενσωματώνοντας ηλεκτρική κατανομή της ροπής η οποία πρακτικά εκμηδενίζει τον χρόνο απόκρισης. Η βέλτιστη πρόσφυση εξασφαλίζεται χάρις στη διανομή της ισχύος μεταξύ των αξόνων σε χρόνο μικρότερο του κλάσματος του δευτερολέπτου, ενώ και ο κάθε τροχός ξεχωριστά δέχεται το κατάλληλο ποσό ροπής ανά χιλιοστό του δευτερολέπτου βάσει των διατάξεων του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης. Αυτό το νέο σύστημα επιτρέπει τη βέλτιστη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες και μπορεί να αναδιανείμει τη ροπή μεταξύ των αξόνων χωρίς κλάσμα ενός δευτερολέπτου.

Διαβάστε επίσης: Η μισή γκάμα της VW είναι εκτός προδιαγραφών WLTP

Υπάρχουν 7 διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, από Comfort (για απόλυτη άνεση) σε Efficient (για μεγιστοποίηση της αυτονομίας) μέχρι και Sport, σε συνδυασμό με αερανάρτηση. Ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης και το στυλ οδήγησης του οχήματος, το e-tron μπορεί να μεταβάλλει την απόσταση από το έδαφος έως και 76 χλστ. Στις υψηλές ταχύτητες, για παράδειγμα, η διαδρομή της ανάρτησης μειώνεται προκειμένου να περιοριστούν οι αεροδυναμικές αντιστάσεις. Επίσης διαθέσιμοι είναι οι Virtual Mirrors, οι κάμερες δηλαδή που αντικαθιστούν τους πλαϊνούς καθρέπτες και στέλνουν εικόνα σε μικρές οθόνες στο εσωτερικό του πλαισίου των θυρών.

Το συνολικό μήκος του e-tron ανέρχεται στα 4.901 χλστ., το πλάτος στα 1.935 χλστ. και το ύψος στα 1.61 μέτρα, διαστάσεις που σύμφωνα με την Audi μπορούν να φιλοξενήσουν με χαρακτηριστική ευκολία 5 ενήλικες.

Τιμές για την Ευρώπη δεν ανακοινώθηκαν, όμως στην αγορά των Η.Π.Α. η βασική έκδοση Premium Plus ξεκινά από τις 74.800 δολάρια, με την κορυφαία First Edition να αρχίζει στις 86.700 δολάρια.

Get it on Google Play Download on the App Store