Πρεμιέρα για το νέο Audi Q3 (+video)

Μπορεί το Q3 να βρίσκεται στην αγορά 6 χρόνια, όμως οι σχεδιαστικές επιρροές του πηγαίνουν άλλο τόσο πίσω, στο πρωτότυπο Cross Coupe quattro του 2006. H Αudi διέγνωσε πως το μικρομεσαίο της SUV χρειαζόταν ανανέωση εφ’ όλης της ύλης, όπερ και εγένετο με την 2η γενιά που παρουσιάστηκε επίσημα.

Η πρώτη ματιά φανερώνει την θέληση των Γερμανών να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από το Q8 στο μικρότερο μοντέλο. Κοιτώντας το από προφίλ, το Q3 μιμείται τον μεγάλο «αδερφό» στην γραμμή της οροφής και κυρίως στις φαρδιές πίσω κολόνες και τους ώμους, που εκτείνονται από το μέσο της πίσω πόρτας μέχρι τα αντίστοιχα φωτιστικά σώματα. Μπροστά ξεχωρίζει η οκτάγωνη μάσκα και οι κάθετες χρωμιωμένες γρίλιες, ένα χαρακτηριστικό που φέρουν μόνο τα A4/A6 Allroad και το Q8. Πλέον προστίθεται και το Q3.

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το νέο Audi Q8

Προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση και σύγκρουση συμφερόντων (βλέπε πωλήσεις) με το μικρότερο Q2, το «3αρι» μεγάλωσε κατά 96 χλστ. σε σχέση με πριν καθιστώντας διακριτή την διαφορά κατηγορίας με τη βάση της γκάμας των SUV της Audi. Το μήκος φτάνει τα 4.484 χλστ., το πλάτος τα 1.849 χλστ. (+18 χλστ. σε σχέση με πριν), ενώ το ύψος ελαττώθηκε κατά 5 χλστ. (1.585 συνολικά). Το μεταξόνιο κέρδισε 7,7 πόντους, έφτασε τα 2.680 χλστ. και προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Αυτός των αποσκευών κυμαίνεται από τα 530 μέχρι τα 675 λίτρα, αναλόγως της θέσης των συρόμενων πίσω καθισμάτων, ενώ όταν αναδιπλωθούν «εκτοξεύεται» στα 1.525.

Συνεχίζοντας στο εσωτερικό ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Audi Virtual Cockpit (10 ή 15,6 ιντσών, αναλόγως έκδοσης) δεσπόζει, όπως και το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 8,8 και 10,1 ιντσών στο κέντρο του ολοκαίνουργιου ταμπλό. Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει λειτουργίες Apple CarPlay και Android Auto, 2 θύρες USB, Wi-Fi hotspot, αλλά και το σύστημα «Intelligence Swarm» που συνδράμει στην επικοινωνία των αυτοκινήτων μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης: H Audi ξεκινάει την παραγωγή ηλεκτρικών μοτέρ στην Ουγγαρία

Στα μηχανικά μέρη το νέο Q3 ξεκινά από τον 1.5 ΤFSI με τους 150 ίππους και κατόπιν υπάρχει ο 2λιτρος TFSI σε αποδόσεις 190 και 230 ίππων. Στους πετρελαιοκινητήρες συναντάμε τον 2λιτρο TDI με 150 και 190 άλογα. Όλα τα κινητήρια σύνολα συνδυάζονται με 6τάχυτο χειροκίνητο και 7αρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη S tronic, ενώ το σύστημα τετρακίνησης quattro προσφέρεται από τον 2.0 TFSI 190 PS και πάνω για τους βενζινοκινητήρες, καθώς στα ντίζελ είναι διαθέσιμος σε όλες τις εκδόσεις. Ενδέχεται να παρουσιαστεί και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, ονόματι Q3 e-tron, που θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 35,8 kWh, που θα χαρίζει αυτονομία 300 χλμ ανά φόρτιση.

Οι πωλήσεις του νέου Audi Q3 θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη από τον Νοέμβριο, ενώ στη χώρα μας αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Get it on Google Play Download on the App Store