«Στα πράσα» και με το πλάι το Audi RS Q8 (+video)

Η Audi συνεχίζει με πυρετώδεις ρυθμούς την εξέλιξη της ναυαρχίδας της, με το επερχόμενο RS Q8 να «τρομοκρατεί» την πίστα του Nurburgring κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Δείτε ακόμα: «Στοπ» στην παραγωγή του Audi RS 3 λόγω WHLTP

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον ρυθμό με τον οποίο βλέπουμε να κινείται το μεγάλο SUV, το RS Q8 έχει άπλετη ποσότητα δύναμης κάτω από το καπό. Το έργο αυτό αναλαμβάνει ο 4.0λιτρος twinturbo V8 που συναντάμε στην Bentley Bentayga και την εξωπραγματική Lamborghini Urus, με την οποία -κατ’ όπως διαρρέται από την γερμανική εταιρία- θα μοιράζεται την απόδοση. Βάσει Urus η ισχύς αναμένεται να ανέλθει στα 650 άλογα (ενδεχομένως και λίγο λιγότερο, προκειμένου να αποφευχθεί ενδοεταιρικός «κανιβαλισμός») και η ροπή τα 850 Nm ροπής. Από την άλλη, ήδη ετοιμάζεται η Performante εκδοχή της νέας  «Rambo-Lambo», που θα κυμαίνεται άνω των 700 ίππων. Οπότε δεν είναι απίθανο η βασική Urus να μοιράζεται τα νούμερα απόδοσης με το κορυφαίο Q8.

Όπως και να ‘χει, το RS Q8 θα επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα κάπου στην περιοχή των 3,6 δλ. (πάντα με βάση τις επιδόσεις της Urus) και η τελική θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 290 χλμ./ώρα (αναλόγως παρουσίας ή όχι Performance Pack). Το κιβώτιο θα είναι 8τάχυτο αυτόματο και το σύστημα τετρακίνησης quattro θα διαθέτει τρία διαφορικά (το κεντρικό Torsen) και το πίσω ενεργό torque vectoring. Στην Urus η ροπή κατανέμεται 40:60 στον εμπρός και πίσω άξονα αντίστοιχα, ενώ  μπορεί να στείλει μέγιστη ροπή μέχρι 70% στους εμπρός τροχούς ή 87% στους πίσω. Το πίσω διαφορικό διαθέτει ενεργό torque vectoring, το οποίο μπορεί να στέλνει ισχύ σε κάθε τροχό ανάλογα με το στιλ οδήγησης και το τερέν.

Διαβάστε επίσης: Lamborghini Urus: SUV με 650 PS και 0-100 σε 3,6 δλ. (+video)

Εμφανισιακά παρατηρούμε τις συνήθεις προσθήκες των μοντέλων RS, ήτοι διαφορετικοί προφυλακτήρες εμπρός-πίσω, έντονες πλαϊνές ποδιές, ζάντες 21 ιντσών και κεραμικά δισκόφρενα.

Get it on Google Play Download on the App Store