Η BMW αναλύει τα μοντέλα της με ακτίνες Χ (+video)

Μία καινοτόμο μέθοδο ανάλυσης και εξέτασης των μοντέλων της κατά τη διαδικασία παραγωγής λάνσαρε η BMW, στο σύνολο των εταιριών που απαρτίζουν το BMW Group (BMW, MINI και Rolls-Royce). Με επιρροές κατευθείαν από τον κλάδο της Ιατρικής (και τα comics με πρωταγωνιστή τον Superman) η υπολογιστική τομογραφία -όπως ονομάζεται η πρωτοποριακή διαδικασία- αποτελεί παγκόσμια πρώτη για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και εξασφαλίζει την λεπτομερή ανάλυση της δομής ενός αυτοκινήτου από τα πρώτα κιόλας στάδια της παραγωγής.

Δείτε ακόμα: Στο εργοστάσιο της McLaren: Έτσι κατασκευάζονται τα όνειρα (+video)

Με αυτή την τεχνολογία, όλη η γκάμα οχημάτων – από το MINI One μέχρι την Rolls-Royce Wraith– μπορούν να υποβάλλονται σε έλεγχο ποιότητας, πριν καλά-καλά ξεκινήσουν να συναρμολογούνται. Τέσσερα ρομπότ εκτελούν σαρώσεις ενώ κινούνται γύρω από το πρωτότυπο παράγοντας αρκετές χιλιάδες τομές απεικόνισης, για λεπτομερή εξέταση καινοτομιών, νέων υλικών και τεχνολογιών συγκόλλησης. Μέχρι τώρα τα οχήματα έπρεπε να αποσυναρμολογούνται για να γίνεται ανάλυση, αλλά η τεχνολογία υπολογιστικής τομογραφίας επιτρέπει τη διεξαγωγή ελέγχων με το όχημα εντελώς ανέπαφο. Το νέο σύστημα ακτίνων X είναι εγκατεστημένο στο Πιλοτικό Εργοστάσιο του BMW Group στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (FIZ) στο Μόναχο, εκεί όπου διασταυρώνεται η Εξέλιξη με την Παραγωγή.

Αυτός ο τόσο λεπτομερής έλεγχος είναι απαραίτητος για τομείς όπως οι συγκολλήσεις και ηλεκτροπόντες, αλλά και για εξακρίβωση της κατάστασης του αμαξώματος πριν και μετά τη βαφή, όπου οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τις δομικές κόλλες. Στη συνέχεια, ευρήματα από τη σάρωση αποτελούν τη βάση για στοχευμένες τροποποιήσεις στη γραμμή παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Όλες οι BMW M θα είναι τουλάχιστον υβριδικές μέχρι το 2030

Η τετράδα των ρομπότ χωρίζεται σε δυο ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι ρομπότ εκπέμπει ακτίνες Χ και αποστέλλει τις ακτινογραφίες που δημιουργούνται στον υπολογιστή για επεξεργασία. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που συλλέγονται αναλύονται μέσω ενός ειδικού υπολογιστικού προγράμματος, που συνθέτει μία πολυστρωματική, πολυδιάστατη εικόνα. Αυτό αποτελεί τη βάση για ανάλυση της εσωτερικής δομής του οχήματος, παρέχοντας πληροφορίες για εξαρτήματα μικρά όσο 100 μικρόμετρα.

 

Get it on Google Play Download on the App Store