Αποκάλυψη του νέου Ford Focus (+videos)

Η Ford μόλις αποκάλυψε το νέο Ford Focus, το οποίο είναι σχεδιασμένο από μια λευκή κόλα χαρτί και διαθέτει πολλές αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο. Σχεδιαστικά το μήκους 4.378 χλστ. (4.668 χλστ. το Wagon), πλάτους 1.825 χλστ. και ύψους 1.454 χλστ. αμάξωμά του διακρίνεται από τις πολλές διαδοχικές του καμπύλες (με κορυφαίο αεροδυναμικό συντελεστή Cd: 0,273 για το πεντάθυρο και 0,25 για το τετράθυρο), ενώ στο πλήρως εκσυγχρονισμένο εσωτερικό κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη αφής των 8 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό και τα λίγα επιμέρους χειριστήρια.

Το βασισμένο σε νέα και με αυξημένη ακαμψία κατά 20% πλατφόρμα Ford Focus (το πρώτο παγκοσμίως μοντέλο της Ford βασισμένο στην πλατφόρμα C2) προσφέρει μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Συγκεκριμένα, η Ford αναφέρει 1.421 χλστ. ωφέλιμο πλάτος στο εμπρός τμήμα της καμπίνας, 50 χλστ. περισσότερα για τα πόδια πίσω συν 60 χλστ. στους ώμους.

Από την αρχή θα προσφέρεται με μια ευρεία γκάμα εξοπλιστικών εκδόσεων, όπως είναι (εκτός των Ambiente, Titanium και Trend) η σπορτίφ ST-Line με χαμηλωμένη κατά 10 χλστ. ανάρτηση η πιο πλούσια Vignale και η crossover Active με αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χλστ. και πρόσθετα προστατευτικά τμήματα περιμετρικά του αμαξώματος. Μάλιστα σε κάποιες αγορές, εκτός από 5θυρο και station wagon θα το δούμε και σε τετράθυρη έκδοση. Για πρώτη φορά το Focus διαθέτει ημιάκαμπτο πίσω άξονα στις εκδόσεις με τους κινητήρες 1.0 λτ. EcoBoost και 1.5 λτ. EcoBlue.

Δείτε ακόμηΔοκιμή Ford Fiesta ST-Line 1.0 λτ. EcoBoost 140 PS

Το νέο Ford Focus εφοδιάζεται με τους κινητήρες βενζίνης 1.0 λτ. EcoBoost ισχύος 85 PS, 100 PS και 125 PS και 1.5 λτ. EcoBoost με 150 PS και 182 PS. Στην γκάμα των ντίζελ υπάρχει ο νέος 1.5 λτ. EcoBlue με 95 PS και 120 PS και ο 2.0 λτ. EcoBlue με 150 PS. Αργότερα θα προστεθεί και το κορυφαίο Focus RS με τον 2.3 λτ. EcoBoost κινητήρα και ήπιο υβριδικό σύστημα, με συνδυαστική απόδοση που θα κυμαίνεται στα 400 άλογα.

Το πιο προηγμένο Ford Focus όλων των εποχών (όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η Ford) έχει μία σειρά από τεχνολογικά συστήματα νέας γενιάς, ενώ είναι και το πρώτο μοντέλο της επί ευρωπαϊκού εδάφους με head-up display (προβολή πληροφοριών στο παρμπίζ εμπρός από τον οδηγό). Εκτός αυτού όμως, διαθέτει σε όλες τις εκδόσεις προγράμματα οδήγησης από τα οποία μπορεί να επιλέξει ο οδηγός αυτό που του αρμόζει αναλόγως περίστασης, ενώ προαιρετικά εφοδιάζεται και με πλήρως αυτόνομο σύστημα παρκαρίσματος (Active Park Assist 2). Πλέον, το cruise control του είναι τελευταίας γενιάς και μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο ακόμη και όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε συνθήκες κίνησης (σταμάτα-ξεκίνα), ενώ συνεργάζεται και με αυτόματο σύστημα φωτισμού, το οποίο διαθέτει κάμερα για να διαμορφώνει τον φωτισμό πριν ένα αυτοκίνητο φτάσει σε στροφή κλπ. Φυσικά αυτά είναι μερικά από τα τεχνολογικά καλούδια του νέου Ford Focus.

Η Ford διατείνεται πως και οδηγικά το νέο Focus θα φέρει νέα δεδομένα στην κατηγορία, μένοντας πιστό στον δρόμο που χάραξε η πρώτη γενιά του 20 χρόνια πριν. Και αυτό ισχυρίζεται πως το καταφέρνει με τη νέα ανάρτηση CCD (Continuously Controlled Damping – Συνεχώς Μεταβαλλόμενη Απόσβεση), τόσο για το εμπρός όσο και για το πίσω μέρος του αυτοκινήτου που παντρεύει ιδανικά άνεση και δυναμικά χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη ανάρτηση (η οποία δεν θα είναι σε όλες τις εκδόσεις παρούσα, όπως προαναφέραμε) κάθε δύο millisecond μέσω ειδικού εγκεφάλου, ελέγχει διαφορετικές παραμέτρους και αναλόγως μεταβάλει τη συμπεριφορά της. Μάλιστα, η ανάρτηση συνδυάζεται και με τα οδηγικά προγράμματα Normal, Sport και Eco.

Διαβάστε επίσης: Νέο Toyota RAV4: Και υβριδικό με τρία μοτέρ (+videos)

Η παραγωγή του νέου Ford Focus θα ξεκινήσει στη Γερμανία τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του πορεία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Get it on Google Play Download on the App Store