Πρεμιέρα με παγκόσμιο ρεκόρ για το Hyundai i30 Fastback N (+video)

Όπως σας είχαμε ενημερώσει προ ολίγων ημερών, η Hyundai ετοίμαζε να κάνει πρεμιέρα με «μπαμ» το i30 Fastback Ν. Κάτι που συνέβη σήμερα, με την κουπέ-σεντάν εκδοχή του i30 να σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα μεταξύ Ρώμης και Παρισίου.

Δείτε ακόμα: Με το Hyundai i30 N στην πίστα των Μεγάρων

Για να είμαστε ακριβείς, δεν μιλάμε για την κυριολεκτική κάλυψη της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ των δυο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αλλά για την κάλυψη 12,8 χιλιομέτρων ορεινής διαδρομής στα δυτικά της Δανίας, που μπορούν να σε οδηγήσουν από την Ρώμη στο Παρίσι. Το στροφιλίκι επιλέχθηκε, βέβαια, προκειμένου να αναδειχτούν οι αρετές του δεύτερου μοντέλου N στην Ευρώπη (στις Η.Π.Α. υπάρχει και το Veloster), ενώ πίσω από το τιμόνι βρέθηκαν τόσο ο Gabrielle Tarquini (θρύλος των πρωταθλημάτων Τουρισμού και παλιού οδηγού της Formula 1), όσο και ο Thierry Neuville (οδηγός της Hyundai στο WRC, πρωτοπόρος του φετινού πρωταθλήματος και πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου). Ο Ιταλός χρειάστηκε 8 λεπτά 18 δεύτερα και 49 χιλιοστά για να καλύψει τα σχεδόν 13 χιλιόμετρα της απαιτητικής διαδρομής, κερδίζοντας τον Βέλγο ραλίστα για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Για να πετύχει το κατόρθωμα αυτό, το i30 Fastback N χρησιμοποιεί τον 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο Τ-GDI σε δυο αποδόσεις: 250 ίππων και 353 Nm ροπής για την απλή και 275 ίππων και 378 Nm ροπής για την έκδοση Performance, που πέτυχε και το ρεκόρ. Το κιβώτιο είναι αποκλειστικά χειροκίνητο 6 σχέσεων και η «κοντή» του κλιμάκωση βοηθά το κορεατικό σπορ μοντέλο να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 6,4 δλ. (6,1 το Performance) και να συνεχίσει αδιάκοπα μέχρι τα 250 χλμ./ώρα της τελικής ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Βελτιωμένο Hyundai i30 N με 320 ίππους (+video)

Παρόντα και εδώ τα 3 διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας Normal, Sport και Eco, τα οποία επιλέγονται μέσω κουμπιού που στα αριστερά του τιμονιού, ενώ δεξιά το μπουτόν «Ν» περιλαμβάνει τις επιλογές Sport+ και Ν Custom με τις πολλές επιλογές διαμόρφωσης, στην ανάρτηση, τιμόνι, κινητήρα, ήχο εξάτμισης κ.λπ. Επιπλέον, μέσω του μπουτόν «Rev», επιλέγεται η λειτουργία rev matching που ρυθμίζει αυτόματα τις στροφές του κινητήρα όταν ο οδηγός κατεβάζει ταχύτητα, προσαρμόζοντας την τεχνική «μύτη – τακούνι». Ο οδηγός έχει ακόμα στη διάθεσή του και το Launch Control, βοηθώντας τον να κάνει την ιδανική εκκίνηση. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό E-LSD και τα επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.

https://www.youtube.com/watch?v=TCEAOdyze4k

Get it on Google Play Download on the App Store