Ποιο είναι το μεγαλύτερο Kia SUV των 5 μέτρων;

Η Kia διαθέτει μεγάλη «οικογένεια» αυτοκινήτων, κάποια από τα οποία δεν έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα, αφού είναι φτιαγμένα για να συμβαδίζουν με τις ανάγκες άλλων κρατών. Στη δημοφιλή κατηγορία των SUV για παράδειγμα, εμείς γνωρίζουμε περισσότερο το Stonic και το Sportage (σε λίγες μέρες λανσάρεται το νέο), ενώ σπάνια θα δει κανείς το Soul και το Niro (δείτε εδώ το νέο).

Άλλα SUV που δεν κυκλοφορούν στους ελληνικούς -και όχι μόνο- δρόμους, είναι τα Sonet, Seltos, Sorento, Mohave και Telluride. Το τελευταίο αποτελεί και το μεγαλύτερο SUV της Kia, με μήκος που φτάνει ακριβώς τα 5 μέτρα! Το πληθωρικό Kia Telluride είχε μάλιστα είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ως πρωτότυπο τον Ιανουάριο του 2016 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, ενώ στην παραγωγή μπήκε το 2019, στο εργοστάσιο της Kia, στην Τζόρτζια των Η.Π.Α. Το ίδιο έτος οι ταξινομήσεις του έφτασαν τα 58.604 οχήματα, ενώ το 2020 αυξήθηκαν στα 75.129 (μόνο στις Η.Π.Α.).

Το πολύ επιβλητικό σχεδιαστικά και πληθωρικό σε διαστάσεις Telluride έχει μήκος 5.000 χλστ. (4.515 χλστ. είναι το νέο Sportage), πλάτος 1.990 χλστ., ύψος 1.750 χλστ. και μεταξόνιο 2.900 χλστ. Βασικά του σχεδιαστικά γνωρίσματα αποτελούν η τεράστια παραλληλόγραμμη νίκελ μάσκα, τα κάθετα εμπρός φανάρια, τα πίσω λεπτά σχήματος ανάποδου «L» και οι απαλές καμπύλες στα πλαϊνά του.

Στο εσωτερικό του Kia Telluride η εικόνα πολύ κομψή και πολυτελής, ενώ ο εξοπλισμός εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Παράλληλα, στην καμπίνα του μπορούν να φιλοξενηθούν με περίσσιες ανέσεις από 6 έως 8 επιβάτες, ανάλογα με τη διαμόρφωση των τριών σειρών των καθισμάτων.

Κάτω από το μακρύ και ψηλό καπό του Telluride «χτυπά» το 3.8 λτ. V6 GDi μηχανικό σύνολο βενζίνης, με απόδοση 295 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και ροπή 355 Nm στις 5.200 σ.α.λ. Η μετάδοση της κίνησης στους εμπρός ή σε όλους τους τροχούς, γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 ταχυτήτων. Η τετρακίνηση είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, όμως σε πιο απαιτητικές συνθήκες, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το AWD Lock ή Snow Mode για καλύτερη πρόσφυση.

Τέλος, οι τιμές του μεγαλύτερου SUV στις Η.Π.Α. ξεκινούν από 33.090 δολάρια (σημερινή ισοτιμία 29.245 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store