Επιτέλους έτοιμο το Mercedes-AMG One (+video)

Έπειτα από 5 χρόνια επίπονης και δαπανηρής εξέλιξης, που ανάγκασε σε δυο αναβολές το επίσημο ντεμπούτο του, το Mercedes-AMG One είναι επιτέλους έτοιμο να μας παρουσιαστεί στην έκδοση παραγωγής του!

Η ανακοίνωση έρχεται από τους ίδιους, τους Γερμανούς, μέσα από το σύντομο teaser video που δημοσίευσαν. Σε αυτό βλέπουμε το σχήμα του πρώτου hypercar με σήμα το αστέρι, όπου δεσπόζει το «shark fin» στη ράχη του αμαξώματος. Μια από τις πιο έντονες παραπομπές στην καταγωγή του αυτοκινήτου, που δεν είναι άλλη από τη Formula 1! Η οποία καταγωγή αποτέλεσε και το μεγαλύτερο αγκάθι στην υλοποίηση του One.

Το AMG One σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μια F1 παραγωγής, κομπλέ με τον κινητήρα και το υβριδικό σύνολο των μονοθεσίων της Mercedes-AMG Petronas. Όπως αποδείχτηκε, όμως, η προσαρμογή ενός κινητήρα Formula 1 στις απαιτήσεις ενός κανονικού -έστω και hypercar- αυτοκινήτου και η εναρμόνισή του με τις νόρμες του WLTP είναι πολύ πιο δύσκολη, από όσο μπορεί αρχικά να υπολόγιζαν οι Γερμανοί. Μια πενταετία μετά την πρώτη του εμφάνιση, πάντως, όλα δείχνουν πως τα κατάφεραν και ετοιμάζονται να μας θαμπώσουν, την 1η Ιουνίου.

Το κινητήριο σύνολο του Project ONE αποτελείται από έναν υπετροφοδοτούμενο V6 κινητήρα 1.6 λίτρων, συνδυαζόμενο με ηλεκτρικό turbo και ηλεκτροκινητήρες.  Ο βενζινοκινητήρας είναι τοποθετημένο εμπρός από τον πίσω άξονα και φτάνει έως τις 11.000 σ.α.λ., ενώ τα ηλεκτρικά μοτέρ βρίσκονται στον εμπρός άξονα. Ο πανίσχυρος 1.600αρης αποδίδει 680 ίππους και μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς, με τους δύο ηλεκτροκινητήρες των 326 ίππων να δίνουν κίνηση εμπρός. Συνδυαστικά η ισχύς του υβριδικού συνόλου φτάνει τους 1.000 ίππους και για τη μετάδοση της ισχύος υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο 8τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Κάθε 50.000 χλμ. ωστόσο, ο 1.600άρης χρειάζεται rebuild.

Οι επιδόσεις είναι αναμενόμενα καταιγιστικές, με τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να υπολογίζονται σε λιγότερο από 2,5 δλ., το 0-200 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα και την τελική να ξεπερνά τα 350 χλμ./ώρα. Επιδόσεις για πολύ λίγους, καθώς αφενός η παραγωγή θα περιοριστεί στα 275 κομμάτια (ούτε ένα διαθέσιμο), αφετέρου το κόστος ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store