Ισοπεδωτής γαιών η Mercedes-AMG G63 4×4² (+video)

Η Mercedes παρουσίασε την πιο ικανή G-Class όλων των εποχών, με τη μορφή της G63 4×4². Περιγραφή που αποδίδουν οι ίδιοι στο νέο τους δημιούργημα, δείγμα του πόσο σίγουροι είναι για τις δυνατότητές του.

Το γερμανικό off roader περισσότερο εκπολιτισμένο Unimog θυμίζει εμφανισιακά, παρά G-Class. Τα φουσκωμένα φτερά φιλοξενούν φαρδύτερα μετατρόχια και 22άρες ζάντες, που περιβάλλονται από χωμάτινα ελαστικά. Ακόμα και με τέτοιους τροχούς, όμως, το κενό από τους θόλους είναι τέτοιο που τους κάνει να φαίνονται μικρότεροι. Προσόν απορρέον από την αναβαθμισμένη ανάρτηση, κομπλέ με νέους άξονες και αμορτισέρ, που εκτινάσσει την απόσταση από το έδαφος στα 351 χλστ.! Συγκριτικά, η κανονική G-Class φτάνει μέχρι τα 238 χλστ.

Ανάλογες διαφορές συναντάμε και στα υπόλοιπα εκτός δρόμου χαρακτηριστικά. Η γωνία προσέγγισης φερ’ ειπείν πλέον βρίσκεται στις 40 μοίρες, την ώρα που η απλή G-Class είναι στις 27 μοίρες. Τεράστια αύξηση βλέπουμε και στην ικανότητα διάσχισης υδάτινου περάσματος, με 910 χλστ. βάθους αντί 700 χλστ. της G-Class. Η 4×4² συνοδεύεται επίσης από ενισχύσεις στο πάτωμα και τα εκτεθειμένα μηχανικά μέρη (διαφορικά πχ), που βελτιώνουν περαιτέρω τον τρόπο διαχείρισης κακοτράχαλων εδαφών.

Καρδιά του θηριώδους αυτοκινήτου είναι ο 4.0 V8 twinturbo, με απόδοση 585 ίππων και 850 Nm. Η ισχύς μεταφέρεται φυσικά σε όλους τους τροχούς, μέσω του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος τετρακίνησης 4Matic και του 9τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, που επικουρούνται από «κοντές» σχέσεις, τρία μπλοκέ διαφορικά και συστήματα για κίνηση σε κάθε είδους τερέν (άμμο, χιόνι, πάγο, λάσπη κλπ). Παρά το τεράστιο βάρος που αγγίζει τους 3 τόνους, η Mercedes δηλώνει πως στο 0-100 χλμ./ώρα η 4×4² θέλει λίγα δέκατα παραπάνω από τα 4,5 δλ. της κανονικής G63. Οι Γερμανοί αναφέρουν και νούμερα οικονομίας, τα οποία προκαλούν ανατριχίλα με την αμόλυβδη στα 2,3 ευρώ/λίτρο: 20,1 λίτρα/100 χλμ. μέση κατανάλωση, μαζί με 456 γρ.CO2/χλμ.!

Το κόστος της βενζίνης και τα 1.300 ευρώ των τελών κυκλοφορίας, βέβαια, απειροελάχιστα θα απασχολήσουν όποιον μπορεί να δώσει τις 250.000 ευρώ (τιμή Γερμανίας) που απαιτούνται για την αγορά της G63 4×4².

Get it on Google Play Download on the App Store