Νέα Mercedes CLA με μοναδικές τεχνολογίες (+video)

Μετά την χθεσινή διαρροή και την σωρεία teaser, η Mercedes παρουσίασε με κάθε επισημότητα τη δεύτερη γενιά του μικρομεσαίου 4θυρου κουπέ της.

Η CLA Coupe ξεχωρίζει για το δυναμικό της σχεδιασμό, ο οποίος ενσωματώνει στοιχεία τόσο από την CLS όσο και από την 4θυρη AMG GT. Καμπύλη οροφής, διαμόρφωση πίσω μέρους και τα ανάλογα φωτιστικά σώματα, όλα αντλούν έμπνευση από τις δυο μεγαλύτερες αδερφές, προσδίδοντας μοναδικό χαρακτήρα στο γερμανικό κουπέ-σεντάν. Μπροστά η συγγένεια με την A-Class, στην οποία βασίζεται, είναι πιο έντονη ωστόσο οι γραμμές και το μοτίβο των προβολέων αποτελούν ένα αρμονικό κράμα του μικρομεσαίου χάτσμπακ και της CLS.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Mercedes-Benz A 180 d 7G-DCT

Οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προκάτοχο, φτάνοντας 4.668 χλστ. μήκους (αύξηση +48 χλστ.) και τα 1.830 χλστ. σε πλάτος (+53 χλστ.), ενώ μόνο το ύψος μειώθηκε κατά 2 χλστ. (1.439 χλστ.) Τα μετατρόχια είναι από τους μεγαλύτερους ευνοημένους, έχοντας πάρει 63 χλστ. εμπρός (1.612 χλστ.) και 55 χλστ. (1.602 χλστ.) πίσω, προς όφελος του καλύτερου πατήματος και της σταθερότητας. Το μεταξόνιο έχει φτάσει πλέον τα 2.729 χλστ. (+30 χλστ.) παρέχοντας αυξημένους χώρους για τέσσερις επιβάτες στο πολυτελές εσωτερικό της CLA Coupe.

Η καμπίνα των επιβατών παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ομοιότητες με την A-Class. Οι χρωματικοί συνδυασμοί και οι επενδύσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, όμως η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας και η παρουσία του συστήματος πολυμέσων MBUX χτίζουν ισχυρούς δεσμούς με την 5θυρη έκδοση. Εξυπακούεται ότι ενσωματώνει λειτουργίες  Android Auto και Apple CarPlay, υπάρχουν επίσης δύο θύρες USB (μια Type C για γρήγορη φόρτιση) Bluetooth και NFC, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η φωνητική ενεργοποίηση και διαχείριση των παραμέτρων με το συνθηματικό «Hey Mercedes!».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο σύστημα ENERGIZING, με την επιπλέον λειτουργία ENERGIZING COACH. Ένας μοναδικός αλγόριθμος μπορεί να συνδυάσει τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος, του κλιματισμού, των θερμαινόμενων καθισμάτων και των γραφικών που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων βάσει της διάθεσης του οδηγού, ο οποίος μπορεί να τις βελτιστοποιήσει μέσω φωνητικής εντολής. Για παράδειγμα, αν πει «Hey Mercedes! I’m cold» (που είναι και επίκαιρο), το ENERGIZING θα ρυθμίσει τα ανωτέρω συστήματα βάσει κάποιων προκαθορισμένων προτύπων. Ο οδηγός στην συνέχεια μπορεί να τα παραμετροποιήσει περαιτέρω, με τον αλγόριθμο να απομνημονεύει τις προτιμήσεις και «πατώντας» σε αυτές, να υπολογίσει αυτόματα άλλες ρυθμίσεις στο μέλλον!

Διαβάστε επίσης: Νέα Mercedes B-Class: Πιο πρακτική και γεμάτη τεχνολογία

Κάτω από το εντυπωσιακό σχεδιαστικά και προηγμένο τεχνολογικά περιτύλιγμα, συναντάμε προς το παρόν τον 2λιτρο τούρμπο 4κύλινδρο των 225 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT για την CLA 250. Τα μόνα νούμερα που ανακοίνωσε η φίρμα από την Στουτγάρδη είναι η μέση τιμή της κατανάλωσης, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 6,1 και 6,3 λίτρων (σύμφωνα με τα πρότυπα WLTP) και οι εκπομπές CO2 (140-143 γρ./χλμ.).

Να υπενθυμίσουμε πως η A-Class έχει την δική της σεντάν έκδοση, με την ονομασία Saloon, η οποία κατέχει το ρεκόρ του πιο αεροδυναμικού αυτοκινήτου ευρείας παραγωγής όλων των εποχών, με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,22. Η CLA δεν το ισοφαρίζει στις λεπτομέρειες, σταματώντας στο Cd 0,23.

Get it on Google Play Download on the App Store