Μίνι ηλεκτρικό Nissan με 13.200 ευρώ (+video)

Η Nissan παρουσίασε το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό μίνι Sakura, που θα διατεθεί στην αγορά της Ιαπωνίας και διακρίνεται για την ευελιξία, αλλά και τη χαμηλή του τιμή.

Το Sakura ξεχωρίζει από την ακτίνα στροφής των μόλις 4,8 μέτρων, που επιτρέπει στον οδηγό του να εκτελεί γρήγορους ελιγμούς με ευκολία. Οι κομψοί λεπτοί προβολείς με τις τριπλές δέσμες φωτός αυξάνουν την ασφάλεια τη νύχτα, την ώρα που οι ελάχιστοι πρόβολοι εντείνουν την ευελιξία του αυτοκινήτου. Οι ζάντες αλουμινίου αντλούν έμπνευση από τους ιαπωνικούς διακοσμητικούς κόμπους mizuhiki,  που συναντώνται συνήθως σε φακέλους και συσκευασίες δώρων.

Στο εσωτερικό την παράσταση κλέβει ο πίνακας οργάνων Advanced Drive Assist των 7 ιντσών, καθώς  και η μεγάλη οθόνη των 9 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, που είναι τοποθετημένη οριζόντια για να τη βλέπει ο οδηγός με ελάχιστη κίνηση των ματιών. Το σύστημα πλοήγησης Nissan Connect προσφέρει μια σειρά λειτουργιών για τη βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας του Sakura, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης διαδρομής βάσει των αναγκών φόρτισης, μιας υπηρεσίας έκτακτης κλήσης SOS και της ασύρματης συνδεσιμότητας Apple Car Play. Παράλληλα, εκτόςαπό το σύστημα υποβοήθησης οδηγού Pro PILOT, το Sakura είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Pro PILOT Park, το οποίο ελέγχει αυτόματα το τιμόνι, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα, την αλλαγή ταχυτήτων και το χειρόφρενο στη στάθμευση.

Τα άνετα καθίσματα έχουν σχέδιο καναπέ και είναι επενδυμένα με πολυτελές ύφασμα. Η οριζοντίως τοποθετημένη επένδυση σε χάλκινη απόχρωση, δίνει στο εσωτερικό μια μοντέρνα εμφάνιση και μια αίσθηση ευρυχωρίας, ενώ παρά το μικρό μέγεθος (μόλις 3.395 χλστ. το μήκος και 1.475 χλστ. το πλάτος, με 1.655 χλστ. ύψος και 2.495 χλστ. μεταξόνιο). οι αποθηκευτικοί χώροι δεν απουσιάζουν – όπως για παράδειγμα στην επιφάνεια του κεντρικού πίνακα οργάνων, που μπορεί να χωρέσει ένα smartphone, ένα πορτοφόλι και άλλα μικροαντικείμενα.

Στα μηχανικά μέρη συναντάμε έναν ηλεκτροκινητήρα 63 ίππων και 195 Nm ροπής, που αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία 20 kWh. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 130 χλμ./ώρα, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 3 προγράμματα: Eco, Standard και Sport. Χρησιμοποιώντας το e-Pedal Step, μπορεί να επιβραδύνει ομαλά και σταθερά αφήνοντας  το πεντάλ του γκαζιού και αφήνοντας το φρενάρισμα στην ανάκτηση ενέργειας, φορτίζοντας παράλληλα τη μπαταρία. Φουλ φορτισμένη μπορεί να προσφέρει μέχρι 180 χλμ. αυτονομίας, ενώ άξιο μνείας είναι το πολύ χαμηλό -ειδικά για ηλεκτρικό- βάρος των 1.070 κιλών.

Το Sakura θα ξεκινήσει να διατίθεται στην Ιαπωνία εντός του καλοκαιριού, με αρχική τιμή περίπου 1,78 εκατ. γεν (13.200 ευρώ).

Μπαταρία Ιόντων-λιθίου
Χωρητικότητα μπαταρίας 20 kWh
Ισχύς εξόδου 47 kW/63 ίπποι
Ροπή 195 Nm
Μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα
Αυτονομία (WLTC) Έως 180 χλμ.
Χρόνος φόρτισης Τυπική φόρτιση: 8 ώρες (από προειδοποιητική ένδειξη μπαταρίας μέχρι την πλήρη φόρτιση)
Ταχεία φόρτιση: περίπου  40 λεπτά (από προειδοποιητική ένδειξη μπαταρίας μέχρι το 80% της φόρτισης)
Μήκος 3,395 μ.
Πλάτος 1,475 μ.
Ύψος 1,655 μ.
Μεταξόνιο 2,495μ.
Βάρος (ανάλογα με το μοντέλο και τον εξοπλισμό) 1.070 κ. – 1.080 κ.
Χωρητικότητα αποσκευών 107 λίτρα
Αριθμός επιβατών 4

 

Get it on Google Play Download on the App Store