Peugeot e-Legend: Το νέο 504 Coupe (+video)

Όταν έχεις 120 χρόνια ιστορίας στην αυτοκινητοβιομηχανία, δεν γίνεται να μείνεις αμέτοχος στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Η Peugeot είναι ένας από τους παλαιότερους «παίκτες» στο χώρο και η ηλεκτροκίνηση, μαζί με την αυτονόμηση των αυτοκινήτων, δεν θα μπορούσαν να την αφήσουν αδιάφορη. Όπως δεν την αφήνει αδιάφορο και το ένδοξο παρελθόν, με μοντέλα σαν το πανέμορφο 504 Coupe των τελών της δεκαετίας του 1960. Τι συμβαίνει όταν συνδυάσεις τα δυο αυτά στοιχεία;

Προκύπτει το μοναδικό e-Legend, μια πρόταση που κοιτάζει στο παρελθόν για να δείξει το μέλλον της γαλλικής εταιρίας. Το πρωτότυπο, που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, φιλοτεχνήθηκε από την «πένα» του φημισμένου οίκου Pininfarina-όπως ακριβώς το 504 (αλλά και πολλά ακόμα Peugeot), 50 χρόνια πριν. Η τετράγωνη αισθητική του εμπρός μέρους και οι διπλοί προβολείς που φιλοξενεί, αποτελούν ωδή στο κλασικό κουπέ, ενισχυόμενοι από μια εξίσου ρετρό μάσκα-η οποία εξυπηρετεί λόγους καθαρά διακοσμητικούς, καθότι το e-Legend είναι ηλεκτροκίνητο.

Δείτε ακόμα: Οι νέοι κινητήρες Euro 6.2 της Peugeot

Οι Γάλλοι τοποθέτησαν μια τεράστια συστοιχία μπαταριών ιόντων-λιθίου 100 kWh και υπόσχονται πως μπορεί να προσφέρει αυτονομία της τάξης των 600 χιλιομέτρων, στον νέο κύκλο μετρήσεων WLTP. Σε περίπτωση βιασύνης, με την χρήση ταχυφορτιστή απαιτούνται μόνο 25 λεπτά για να μπορέσει να φτάσει η μπαταρία σε σημείο να παράσχει αυτονομία 500 χιλιομέτρων. Η ηλεκτρική εγκατάσταση (η Peugeot δεν ανακοινώνει πόσους ηλεκτροκινητήρες διαθέτει το e-Legend) στέλνει 456 ίππους και 800 Nm ροπής στους δυο άξονες, επιτρέποντας στο νοσταλγικό δίθυρο να φτάσει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε λιγότερο από 4 δλ. και να μην σταματήσει την επιτάχυνση πριν τα 220 χλμ./ώρα της τελικής ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή Peugeot 308 1.6 BlueHDi 120 PS Auto
Στο εσωτερικό, το ρετρό μοτίβο συνεχίζεται καθώς το e-Legend υιοθετεί μια μινιμαλιστική διάταξη που συνδέεται με τους βασικούς εσωτερικούς χώρους των αυτοκινήτων από το παρελθόν. Τα συμβατικά χειριστήρια έχουν αντικατασταθεί από μια οθόνη αφής 6 ιντσών και ένα περιστροφικό κουμπί, ενώ στα αριστερά του τιμονιού υπάρχει μια ψηφιακή μπάρα εναλλαγής που εμφανίζει διάφορες διαθέσιμες εντολές που μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Υπάρχουν επίσης οθόνες 29 ιντσών στις πόρτες και 12 ιντσών ενσωματωμένες στα σκιάδια, που προβάλλουν εικόνες από το εξωτερικό περιβάλλον και βοηθούν τον οδηγό να παρακολουθεί την κίνηση και να μένει σε επαφή μαζί της όταν το e-Legend μετακινείται αυτόνομα. Τέλος, μια θεόρατη οθόνη 49 ιντσών -που εκτελεί χρέη ταμπλό- ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των οθονών στις 16.

Ασχέτως της αποδοχής που θα τύχει, η Peugeot δεν σχεδιάζει να περάσει στην παραγωγή το e-Legend.

Get it on Google Play Download on the App Store