«Σκάβει» η Porsche 911 που πάει παντού

Η Porsche έχει σχεδόν έτοιμη την 911 Dakar, ή αλλιώς την 911 που πάει παντού, υποβάλλοντάς τη διαρκώς σε εξαντλητικές δοκιμές επί παντός εδάφους και καιρικών συνθηκών.

Οι Γερμανοί άντλησαν έμπνευση από την 911 SC/RS 4×4 (ή 953, όπως ήταν ο κωδικός της), που κέρδισε το ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ το 1984 και προκάλεσε «σεισμό» στους αγώνες του είδους, γενόμενη το πρώτο sportscar που κέρδιζε διοργάνωση αντοχής. Η 992 Dakar ακολουθεί τα χνάρια της ιστορικής προγόνου, ενσωματώνοντας αναβαθμισμένη ανάρτηση με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος (και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο ύψος), προστατευτικές ποδιές, αναθεωρημένα ηλεκτρονικά, all terrain ελαστικά και σχάρα οροφής, που φιλοξενεί μπάρα LED και ρεζέρβα (κανονικών διαστάσεων μάλιστα)!

 

Όπως η νικήτρια του θρυλικού αγώνα, έτσι και η σύγχρονη διάδοχος βασίζεται στην τετρακίνητη 911. Η 911 Dakar αποτελεί τη σκληροτράχηλη παραλλαγή της 911 Carrera 4, κάτι που σημαίνει πως στον πίσω άξονα συναντάμε τον 3.0λιτρο bi-turbo εξακύλινδρο boxer των 385 ίππων και 450 Nm, ο οποίος τροφοδοτεί όλους τους τροχούς μέσω του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη PDK και ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος τετρακίνησης. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ανακοινώνονται ακόμα, με την Porsche να είναι λαλίστατη μόνο για την αντοχή του αυτοκινήτου και τις επίπονες δοκιμές που διεξάγει, προκειμένου να την εξασφαλίσει.

O επικεφαλής εξέλιξης του αυτοκινήτου, Achim Lamparter, ισχυρίζεται ότι η ομάδα του έχει διανύσει περισσότερα από 500.000 χλμ. σε κάθε έδαφος, από άσφαλτο και πίστα μέχρι χιόνι και άμμο, συμπεριλαμβανομένων 10.000 χλμ. εκτός δρόμου για τη ρύθμιση των σασί. Αρκετά από αυτά τα χιλιόμετρα καλύφθηκαν στο Ντουμπάι και το Μαρόκο, όπου οι δοκιμαστές όρμαγαν σε αμμόλοφους 50 μέτρων και με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως 45 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που συνάδελφοί τους όργωναν τις παγωμένες λίμνες της Σουηδίας. Και πριν δοκιμαστές – μηχανικοί δώσουν το «ΟΚ», η 911 Dakar πέρασε από το πεδίο δοκιμών  Château de Lastours στη νότια Γαλλία, όπου οι ομάδες που συμμετέχουν στο Ράλι Ντακάρ δοκιμάζουν τα αυτοκίνητά τους, σε μια διαδρομή γεμάτη βράχους και άλματα.

Get it on Google Play Download on the App Store