Έσκασε μύτη το ηλεκτρικό SUV της Toyota (+video)

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Toyota δεν έχει στις τάξεις της ηλεκτρικό μοντέλο! Μπορεί να ηγείται των υβριδικών εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όμως αυτοκίνητο που να κινείται αποκλειστικά με ρεύμα δεν έχει παρουσιάσει, πλην του αντίστοιχου C-HR που πωλείται μόνο στην Κίνα.

Αυτό θα αλλάξει με την επερχόμενη σειρά BZ (Beyond Zero), που αναμένεται να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των VW ID. Οι Ιάπωνες έχουν κατοχυρώσει τις ονομασίες 1 έως 5 (BZ1, ΒΖ2 κι ούτω καθεξής), κάτι που σημαίνει ότι ετοιμάζουν ολόκληρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων. Το teaser της ιαπωνικής εταιρίας μας δείχνει μέρος από το «πρόσωπο» του πολυαναμενόμενου μοντέλου, με τα πολύ λεπτά φωτιστικά σώματα και την επιθετική διαρρύθμιση του προφυλακτήρα να ξεχωρίζουν.

Κάτω από το αμάξωμα, συναντάμε την πλατφόρμα e-TGNA. Σύμφωνα με την Toyota, επιτρέπει πολλαπλή διαμόρφωση και υποστηρίζει τετρακίνηση, μέσω διπλών ηλεκτροκινητήρων (έναν εμπρός κι έναν πίσω). Για τις περιπετειώδεις εκδόσεις εξάλλου έχουν κατοχυρωθεί και τα αντίστοιχα ονόματα, όπως BZ4X/BZ5X. Η πλατφόρμα μάλιστα, εξελιγμένη από κοινού με τη Subaru, μπορεί να πάρει και πισωκίνητη μορφή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτό το συνδυασμό, αναμφισβήτητα.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να το δούμε, καθώς το επίσημο ντεμπούτο είναι προγραμματισμένο για τις 19 του μήνα. Το ηλεκτρικό Toyota θα ακολουθήσει αντίστοιχο μοντέλο από τις «Πλειάδες», με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το όνομα «Evoltis» για αυτό.

Get it on Google Play Download on the App Store