Η Toyota προλογίζει το πρώτο της ηλεκτρικό SUV

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Toyota δεν έχει στις τάξεις της ηλεκτρικό SUV! Μπορεί να ηγείται των υβριδικών εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όμως crossover που να κινείται αποκλειστικά με ρεύμα δεν έχει παρουσιάσει, πλην του αντίστοιχου C-HR που πωλείται μόνο στην Κίνα.

Το X Prologue έρχεται να αλλάξει την κατάσταση. Οι Ιάπωνες δημοσίευσαν ένα teaser από το επερχόμενο, νέο τους μοντέλο, που μας δείχνει μέρος του δυναμικού «προσώπου» του. Οι πληροφορίες για το ποιόν του είναι περιορισμένες, όμως κατά πάσα πιθανότητα προοιωνίζει την έλευση της Toyota στα ηλεκτρικά SUV. Η επερχόμενη σειρά BZ (Beyond Zero) αναμένεται να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των VW ID και ήδη έχουν κατοχυρωθεί οι ονομασίες 1 έως 5 (BZ1, ΒΖ2 κι ούτω καθεξής). Κάτι που σημαίνει ότι είναι στα σκαριά ολόκληρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων, με την έκδοση παραγωγής του X Prologue να ανοίγει την αυλαία.

Κάτω από το αμάξωμα, συναντάμε την πλατφόρμα e-TGNA. Σύμφωνα με την Toyota, επιτρέπει πολλαπλή διαμόρφωση και υποστηρίζει τετρακίνηση, μέσω διπλών ηλεκτροκινητήρων (έναν εμπρός κι έναν πίσω). Από πλευράς διαστάσεων αναμένεται στα επίπεδα του RAV4, οπότε θα τοποθετηθεί απέναντι στο ID.4. Για τις περιπετειώδεις εκδόσεις εξάλλου έχουν κατοχυρωθεί και τα αντίστοιχα ονόματα, όπως BZ4X/BZ5X. Η πλατφόρμα μάλιστα, εξελιγμένη από κοινού με τη Subaru, μπορεί να πάρει και πισωκίνητη μορφή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτό το συνδυασμό, αναμφισβήτητα.

Η επίσημη παρουσίαση είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, στις 17 Μαρτίου, οπότε δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για τα αποκαλυπτήρια του μυστηριώδους Toyota.

Get it on Google Play Download on the App Store