Νέα ηλεκτρικά Toyota bZ για κάθε γούστο

Η Toyota παρουσίασε δυο νέα πρωτότυπα bZ, που προοιωνίζουν τον ερχομό ισάριθμων προσθηκών στην οικογένεια των ηλεκτρικών της. Τα bZ Sport Crossover και FlexSpace απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, αλλά αμφότερα υπόσχονται να καλύψουν τις ανάγκες της εκάστοτε κατηγορίας.

Το Sport Crossover, όπως λέει το όνομα και δείχνει η σχεδίαση, απευθύνεται στους φαν των σπορ και κουπέ SUV μοντέλων. Οι Ιάπωνες στοχεύουν στις νεαρότερες ηλικίες, στο φάσμα 20-30 ετών, προτάσσοντας τις δυναμικές γραμμές, το ανάγλυφο σχήμα του προφίλ, τη μεγάλη κλίση της οροφής, τη διχρωμία στο αμάξωμα και τις μεγάλες ζάντες. Το FlexSpace αντίθετα «μιλάει» στους οικογενειάρχες, ακολουθώντας ξεκάθαρα SUV σχεδιαστικά μονοπάτια εφαρμόζοντας μια μοντέρνα εκδοχή του αμαξώματος δυο όγκων.

Στο εσωτερικό του bZ Sport Crossover δεσπόζει η μινιμαλιστική προσέγγιση, με το «αεροπορικό» τιμόνι (α λα Tesla Yoke) να έχει πίσω του ψηφιακό πίνακα οργάνων και δίπλα του μια παραλληλόγραμμη κυρτή οθόνη αφής, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και ελάχιστους φυσικούς διακόπτες. Σε εκείνο του bZ FlexSpace επίσης κυριαρχεί ο μινιμαλισμός, αλλά υπάρχουν διακριτές διαφοροποιήσεις: το ψηφιακό καντράν βρίσκεται στη βάση του παρμπρίζ και θυμίζει head up display, η οθόνη του infotainment είναι μεγαλύτερη και επίπεδη, τα χρώματα των επενδύσεων λευκά αντί κόκκινων, η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί δυο touch pads. Βλέπουμε πώς οι σχεδιαστές της Toyota φρόντισαν να κατευθύνουν το κάθε μοντέλο, διαμορφώνοντας την αισθητική και την εργονομία σε αντιστοιχία με το αντίστοιχο target group.

Τεχνικά χαρακτηριστικά δεν ανακοινώνονται, πέρα από ότι τα δυο πρωτότυπα αποτελούν προϊόντα συνεργασίας μεταξύ BYD Toyota, FAW Toyota και TMEC (Toyota Motor Engineering & Manufacturing). Τα bZ Sport Crossover και bZ FlexSpace θα λανσαριστούν τον επόμενο χρόνο στην αγορά της Κίνας, ως μέρος σειράς 10 νέων ηλεκτρικών μοντέλων της Toyota εκεί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ωστόσο, ειδικά για το Sport Crossover, να έρθει και στην Ευρώπη.

Get it on Google Play Download on the App Store