Νέο διθέσιο πυροβόλο Toyota GRMN Yaris

H Toyota δίνει τέλος στην πολύμηνη αδημονία όλων, παρουσιάζοντας επίσημα την πιο ακραία και σκληροπυρηνική εκδοχή του GR Yaris. To όνομα αυτής; GRMN Yaris.

Το hot hatch από τη Gazoo Racing Masters of Nurburgring δεν θέλει πάνω από ένα βλέμμα για να δείξει τους ακόμα πιο αγωνιστικούς προσανατολισμούς του. To ανθρακονημάτινο καπό με τον αεραγωγό είναι αυτό που κερδίζει αρχικά τις εντυπώσεις, με το μεγαλύτερο splitter και τα εντονότερα ακροπτερύγια στον εμπρός προφυλακτήρα να συνεισφέρουν τόσο στο οπτικό, όσο κυρίως στο αεροδυναμικό σκέλος. Το ίδιο ισχύει για τα μεγαλύτερα side skirts στο πλάι, ενώ το πακέτο aero ολοκληρώνεται από τη ρυθμιζόμενη και επίσης ανθρακονημάτινη αεροτομή πίσω.

Οι αλλαγές αυτές στο αμάξωμα έχουν επιφέρει ελαφρά αύξηση στις διαστάσεις, με το μήκος πλέον να ανέρχεται στα 4.030 χλστ., το πλάτος στα 1.815 χλστ. και το ύψος στα 1.475 χλστ. (3.995 x 1.805 x 1.455 χλστ. αντίστοιχα για το GR Yaris), την ώρα που το μεταξόνιο παραμένει στα 2.560 χλστ. Επειδή «ένα ίσον κανένα» οι Ιάπωνες προσφέρουν δυο πακέτα για το GRMN, πέραν της στάνταρ έκδοσης. Το Circuit Package χαρακτηρίζεται από τις νέες 18άρες ζάντες της BBS, τα αμορτισέρ της Bilstein και το προαναφερθέν carbon αεροδυναμικό πακέτο. Σύμφωνα με την Toyota είναι 20 κιλά ελαφρύτερο σε σχέση με το GR Yaris, τη στιγμή που το GRMN ανακοινώνεται με 30 λιγότερα κιλά από εκείνο (1.250 κιλά το GRMN, 1.260 το Circuit Package, 1.280 το GR).

Μοναδικό για το Circuit Package είναι το χρώμα Matte Steel (το ανθρακί των φωτογραφιών), που θα είναι διαθέσιμο για μόλις 50 μονάδες.

Toyota GRMN Yaris side

Οι πιο «χωμάτινοι» μπορούν να επιλέξουν το Rally Package (το κόκκινο στις φώτο). Ίδιες διαστάσεις με το GR Yaris, χωρίς τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο αμάξωμα, αλλά με ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος (130 αντί 120 χλστ.) και προστατευτικές ποδιές στο πάτωμα, για προστασία από τις κακοτοπιές των ειδικών διαδρομών. Επίσης νέα αμορτισέρ στην ανάρτηση, συνοδεία ενισχυμένων σταμπιλιζατέρ, και ελαφρύτερο κατά 30 κιλά σε σχέση με το GR (1.250 στο σύνολο).

Η καμπίνα έχει καθαρά αγωνιστικό προσανατολισμό, μιας και φιλοξενεί δυο μπάκετ καθίσματα της Recaro με πλευρικούς αερόσακους μάλιστα, ενώ στη θέση των πίσω καθισμάτων πλέον συναντάμε θολόμπαρα στο πακέτο Circuit, ενώ στο Rally συναντάμε κανονικό roll cage για την περαιτέρω προστασία οδηγού και συνοδηγού!

Toyota GRMN Yaris interior

Κάτω από το καπό του GRMN Yaris υπάρχει ο γνωστός και μη εξαιρετέος 1.600άρης τρικύλινδρος τούρμπο, που εδώ αποδίδει 272 ίππους (όσους και το JDM GR Yaris, 261 το ευρωπαϊκό) και διαθέτει επιπλέον 30 Nm ροπής, αγγίζοντας τα 390 Nm (360 το ευρωπαϊκό, 370 το ιαπωνικό). Ακόμα μια σημαντική διαφορά υπάρχει και στο θέμα των διαφορικών μιας και στο GRMN Yaris συναντάμε μηχανικό μπλοκέ διαφορικό τόσο στον εμπρόσθιο, όσο και στον πίσω άξονα, εν αντιθέσει με τα Torsen της «απλής» έκδοσης. Η μετάδοση της κίνησης στο συλλεκτικό GRMN Yaris εξασφαλίζεται από χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, αλλά με αρκετά πυκνότερη κλιμάκωση συγκριτικά με του GR Yaris, με το βολάν να είναι ενισχυμένο και διπλής μάζας! Το αμάξωμα με τη σειρά του έχει αυξημένη ακαμψία αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των σημειακών συγκολλήσεων είναι αυξημένος κατά 545 σημεία.

Η παραγωγή του πιο σκληροπυρηνικού GR Yaris θα περιοριστεί στα 500 κομμάτια, με τιμή εκκίνησης τα 7.317.000 γεν (55.900 ευρώ) για το GRMN, τα 8.378.764 γεν (64.000 ευρώ) για το Rally και τα 8.467.000 γεν (64.700 ευρώ) για το Circuit Package.

Get it on Google Play Download on the App Store