Το Toyota Yaris Rally1 «φορτώνει» για τίτλους (+video)

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ ακολουθεί τα χνάρια της Formula 1, αλλά και τις εν γένει εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου, όντας πανέτοιμο να εισέλθει στην υβριδική εποχή από την επόμενη χρονιά. Ένας από τους μονομάχους που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε, είναι φυσικά ο νυν πρωταθλητής: το Toyota Yaris.

Οι Ιάπωνες επέστρεψαν στο WRC για να κυριαρχήσουν, κατακτώντας πριν λίγες μέρες το δεύτερο σερί νταμπλ τους (8ος τίτλος για τον απίθανο Σεμπαστιάν Οζιέ). Η Gazoo Racing δεν έχει άλλο σκοπό, παρά να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό και στα υβριδικά μονοπάτια του Π.Π.Ρ. «Όπλο» της το Toyota Yaris Rally1. Το αυτοκίνητο που αντικαθιστά το υπερ-επιτυχημένο WRC και βασίζεται στο σημερινό Yaris (στο προηγούμενο ο πρωταθλητής), παρουσιάστηκε και έκαψε λάστιχο στα πλαίσια εκδήλωσης για τις αγωνιστικές δραστηριότητες του ιαπωνικού κολοσσού.

Το Yaris Rally1 διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης, που αποτελείται από τον σημερινό 1.6 τετρακύλινδρο τούρμπο και ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς του συστήματος MGU (Motor Generator Unit), που θα τοποθετείται στον πίσω αξονα, θα ανέρχεται στους 136 ίππους και τα 180 Nm. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες, για το αν η συνολική ισχύς των αυτοκινήτων θα ισούται με το ποσό που έχουν σήμερα οι βενζινοκινητήρες (πάνω από 380 ίππους και 425 Nm), ή αν ο ηλεκτροκινητήρας θα προστεθεί σε αυτή (φτάνοντας, δηλαδή, συνολικά τα 520 άλογα και ξεπερνώντας τα 550 Nm). Κατά πάσα πιθανότητα πάντως, η πρώτη εκδοχή θα ισχύσει.

Ζήτημα ταχύτητας ή επιδόσεων, λοιπόν, δεν θα υπάρξει. Ούτε εμφάνισης, κρίνοντας από το τί βλέπουμε. Παρά το καμουφλάζ της Gazoo Racing, το χορταστικό αεροδυναμικό πακέτο προσφέρει απόλαυση στο μάτι, συνεπικουρούμενο από τους δυο μεγάλους αεραγωγούς στο πλάι (για ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες), που μας επαναφέρουν μνήμες από το Group B. Βλέποντας και τους άλλους δυο ανταγωνιστές (τα Ford Puma και Hyundai i20), η προσμονή για το τριήμερο 20-23 Γενάρη και το Ράλλυ Μόντε Κάρλο χτυπάει «κόφτες»! Για τη νέα χρονιά, τέσσερα πληρώματα θα οργώνουν τις ειδικές για λογαριασμό της Toyota: Σεμπαστιέν Οζιέ/Μπενζαμίν Βεγιά (σε επιλεγμένους αγώνες), Κάλε Ροβάνπερα/Γιόνε Χάλτουνεν (νικητές στο Ακρόπολις), Έλφιν Έβανς/Σκοτ Μάρτιν (φιναλίστ τα δυο τελευταία χρόνια) και Εσαπέκα Λάπι/Γιάνε Φερμ.

Get it on Google Play Download on the App Store