800 χλμ. αυτονομία για το αμιγώς ηλεκτρικό Citroen (+video)

H Citroen παρουσίασε σήμερα το πρωτότυπο κι αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της, το οποίο το έχει ονομάσει 19_19 και σύμφωνα με τη γαλλική μάρκα προσφέρει αυτονομία 800 χλμ.

Η παρουσίαση του 19_19 Concept συνέπεσε με τα 100 χρόνια της μάρκας, όπου το πρωτότυπο όχημα απεικονίζει το όραμα των Γάλλων για το μέλλον και πως σκοπεύουν να μας προσφέρουν στο εγγύς μέλλον τα αυτοκίνητά τους.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi 130

Το μήκος του 19_19 αγγίζει τα 4.655 χλστ., ενώ είναι εξίσου ψηλό όσο και το νεοφερμένο Citroen C5 Aircross. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό τώρα, αυτός είναι εμπνευσμένος από το ελικόπτερο Citroen RE-2 που ανέπτυξε η εταιρεία τη δεκαετία του 70, αλλά δεν μπήκε ποτέ στη γραμμή παραγωγής. Το πρωτότυπο μοντέλο σύμφωνα με τους Γάλλους προσφέρει άπλετη πολυτέλεια κι άνεση, μιας και εξοπλίζεται με την ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushion, ενώ οι τροχοί των 30 (!) ιντσών αλλά και τα ψαλίδια, κινούνται ανεξάρτητα από το αμάξωμα, με σκοπό οι επιβάτες να μην αντιλαμβάνονται καμία κακοτεχνία του δρόμου. Ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερος, όπου εκτός του φουτουριστικού αμαξώματος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεν υπάρχουν ούτε εμπρός, αλλά ούτε και πίσω συμβατικοί προφυλακτήρες, αφήνοντας έτσι σε κοινή θέα τα ηλεκτρικά μοτέρ τα οποία βρίσκονται στους δυο άξονες. Το 19_19 Concept διαθέτει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5, ενώ σύμφωνα με τη Citroen το σύστημα ανάρτησης έχει τη δυνατότητα να «προ-διαβάσει» τις οδικές συνθήκες μπροστά από το όχημα.

Διαβάστε επίσης: Citroen AMI One: Δεν θες δίπλωμα και είναι μικρότερο από Smart

Τα δυο ηλεκτρικά μοτέρ του αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, τροφοδοτούνται από μια μπαταρία 100 kWh, οι οποίοι συνδυαστικά προσφέρουν ιπποδύναμη 462 ίππων, με την ροπή να αγγίζει τα 800 Nm. Νούμερα που προσφέρουν ένα 0-100 χλμ./ώρα σε 5δλ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα. Η αυτονομία του ανέρχεται στα 800 χλμ., ενώ το ακόμα πιο συναρπαστικό, είναι πως διαθέτει δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης, κάτι που σημαίνει ότι οι μελλοντικοί αγοραστές θα μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες ενώ κινούνται σε δρόμους εξοπλισμένους με ασύρματη φόρτιση. Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός συνεχίζεται και στο εσωτερικό του 19_19, όπου ενσωματώνονται τρεις διαφορετικές διατάξεις καθισμάτων, όπου η καθεμία προσφέρει διαφορετική εμπειρία. Το κάθισμα του οδηγού διαθέτει βελούδινο ύφασμα, ενώ ο συνοδηγός έχει ένα πιο… χαλαρό κάθισμα, που όπως είπε κι ο εσωτερικός σχεδιαστής του 19_19, Jeremy Lebonnois, επηρεάστηκαν από τα γαλλικά minimal έπιπλα. Στο τεχνολογικό κομμάτι τώρα, πέρα από head up display για την ενημέρωση του οδηγού, οι επιβάτες θα απολαμβάνουν και λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Get it on Google Play Download on the App Store