Lightyear One: Φορτίζει από τον ήλιο και κάνει 725 χλμ.!

Ο ήλιος είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας! Αυτό φαίνεται πως είχε κατά νου η εταιρεία Lightyear, η οποία κατασκεύασε ένα πρωτότυπο μοντέλο, με το όνομα Lightyear One που φορτίζει από τον ήλιο και έχει αυτονομία 725 χιλιομέτρων!

Σχεδιασμένο με γνώμονα να εξαλείψει τα γνωστά προβλήματα φόρτισης κι αυτονομίας που ταλανίζουν τα ηλεκτρικά μοντέλα, χάρη στις ηλιακές κυψέλες που υπάρχουν στο καπό και στην οροφή του.

Δείτε ακόμη: Tο ηλεκτρικό Hyundai Kona καίει λάστιχο (+video)

Τα συγκεκριμένα ηλιακά πάνελ έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τη μπαταρία του Lightyear, ακόμη και όταν ένα τμήμα τους βρίσκεται στη σκιά. Για κάθε ώρα που το αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένο στον ήλιο εξασφαλίζει ενέργεια ικανή να το κινήσει για 12 χιλιόμετρα. Σαφώς και οι μηχανικοί έχουν προνοήσει να υπάρχει και τρόπος συμβατικής φόρτισης όταν η μέρα δεν είναι και τόσο ηλιόλουστη, με τη μπαταρία να μπορεί να γεμίσει σε φορτιστές 22 kW ή για γρήγορη φόρτιση στα 60 kW.

Σε ότι αφορά την αντοχή των πάνελ, όπως δήλωσε η κατασκευάστρια εταιρεία, οι ηλιακές κυψέλες προστατεύονται από ένα ειδικό γυαλί ασφαλείας, που ακόμα κι αν ένας ενήλικος περπατήσει πάνω τους, δεν θα εμφανιστεί το παραμικρό ράγισμα. Η συνολική αυτονομία του μοντέλου θα ανέρχεται στα 725 χλμ. σύμφωνα με τον κύκλο WLTP, ενώ ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα μια πολύ ψυχρή ή θερμή μέρα, η μέγιστη αυτονομία δεν θα «πέφτει» κάτω από τα 400 χλμ.

Διαβάστε επίσης: Νέο Peugeot 2008 βενζίνη, ντίζελ και ηλεκτρικό

Δυστυχώς η Lightyear ήταν φειδωλή αναφορικά με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του One. Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως το πρωτότυπο μοντέλο κινείται από 4 ηλεκτροκινητήρες, όπου κάθε ένας βρίσκεται σε έναν τροχό, έχοντας έτσι χαρακτηριστικά 4κίνησης, με τη διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε περίπου 10 δλ. Παρά τις λιγοστές δηλώσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, οι ιθύνοντες της εταιρείας ανακοίνωσαν την τιμή απόκτησης, η οποία αγγίζει τα 120.000 ευρώ. Σίγουρα αρκετά υψηλή, μιας και απευθύνεται σε πολυτελές group αγοραστών, όπου ήδη έχουν πουληθεί 100 μοντέλα και γίνονται προ-παραγγελίες για ακόμα 500!

Get it on Google Play Download on the App Store