O Κινέζος «Καταστροφέας» θυμίζει Elantra & Tesla!

Ένα από τα δεκάδες σοφότατα ελληνικά ρητά αναφέρει πως «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι». Αν την τοποθετήσουμε στην τεχνοτροπία των Κινέζων, ειδικά για την κατασκευή αυτοκινήτων, θα διαπιστώσουμε πως εφαρμόζει μέχρι χιλιοστού. Όσο κι αν προοδέψουν, δεν παύουν να παρουσιάζουν μοντέλα – «κόπιες» άλλων δημιουργιών. Πάμε να δούμε αυτό το κράμα Hyundai Elantra με Tesla.

Το εικονιζόμενο αυτοκίνητο είναι η τελευταία δημιουργία της BYD και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Σαλόνι της Γκουανζού. Σχεδιαστικά μοιάζει να έχει έρθει από καρμπόν του κορεατικού μεσαίου, με ολίγη από Chrysler 200 στο ύψος της τρίτης κολώνας. Τα φωτιστικά σώματα εμπρός-πίσω και η μάσκα θυμίζουν ξεκάθαρα το Elantra, με το χρωμιωμένο πλαίσιο των παραθύρων και τη γραμμή της οροφής να παραπέμπει στο αμερικανικό σεντάν. Από πλευράς διαστάσεων τοποθετείται ανάμεσα στα Hyundai και Chrysler, με μήκος 4.780 χλστ., πλάτος 1.837 χλστ., ύψος 1.495 χλστ. και μεταξόνιο 2.718 χλστ. (4.676 χλστ. μήκος το Elantra, 4.884 χλστ. το 200).

Στο εσωτερικό συνεχίζεται η έμπνευση από τον ανταγωνισμό, αλλά πηγαίνει επίπεδα παραπέρα. Μια τεράστια οθόνη 15 ιντσών, που θυμίζει τηλεόραση και Tesla, δεσπόζει στο ταμπλό, έχοντας δίπλα της έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων. Εξυπακούεται πως όλες οι λειτουργίες συνδεσιμότητας (Apple CarPlay, Android Auto, Amazon Alexa) είναι στάνταρ, όπως και η σύνδεση WiFi!

Την κίνηση αναλαμβάνει ένα plug-in υβριδικό σύνολο, που απαρτίζεται από έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα Snapdragon 1.5 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα, σε δυο εκδόσεις. Η βασική αποδίδει συνδυαστικά 180 ίππους και 316 Nm, με την κορυφαία να ανεβαίνει στα 197 άλογα και 325 Nm. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα για αυτή ανακοινώνεται στα 7,3 δλ., με μια μέση τιμή κατανάλωσης στα 3,8 λίτρα/100 χλμ.

Η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 120.000 και 150.000 γουάν (τρέχουσα ισοτιμία 16.519 – 20.649 ευρώ), ωστόσο αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Το όνομα του μοντέλου είναι Destroyer 05. Ελληνιστί: «Καταστροφέας»! Για την ακρίβεια, αντλεί έμπνευση από το θαλάσσιο τοπίο και τους καταστροφείς τορπιλοβόλων. Με άλλα λόγια, τα αντιτορπιλικά!

Get it on Google Play Download on the App Store