Ρετρό «τέρας» το νέο Mostro Barchetta Zagato

Θυμάστε το Zagato Mostro που παρουσιάστηκε το 2015 με κινητήρα Maserati V8 και περιορισμένη παραγωγή πέντε αντιτύπων; Επτά ακριβώς χρόνια αργότερα, ο ιταλικός οίκος σχεδιασμού επιστρέφει στη Villa d’Este της Λίμνης Κόμο βεβαίως-βεβαίως, με τον ανοιχτό «αδερφό», που ονομάζεται Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati.

Το Barchetta μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με το «κανονικό» Mostro, αλλά αυτό δεν είναι κακό, καθώς η σχεδίαση με ρετρό στοιχεία, εμπνευσμένη από τη Maserati 450S Coupé Zagato του 1957, έχει ωριμάσει με χάρη. Εκτός από την απουσία οροφής, η Barchetta έρχεται με ένα επανασχεδιασμένο πίσω μέρος, ενώ διατηρεί τα υπόλοιπα έντονα σμιλεμένα μέρη του αμαξώματος. Το Mostro Bachetta βασίζεται σε σασί από ανθρακονήματα, με σύνθετη δομή για το πλαίσιο του παρμπρίζ και ατσάλινο πίσω υποπλαίσιο που φέρει την πίσω ανάρτηση, την εξάτμιση και το ρεζερβουάρ καυσίμου. Το βάρος ίσα που αγγίζει τα 1.200 κιλά και κατανέμεται ιδανικά μεταξύ των δυο αξόνων, στο 50-50. H ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια και pushrod διάταξη για αμορτισέρ-ελατήρια, με τα πρώτα να είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, ενώ οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών είναι «ντυμένες» με ελαστικά 255/40 R19 μπροστά και 295/35 R19 πίσω.

Το Zagato του ’22 προσφέρεται με δύο κινητήρες που προέρχονται από τη Maserati, αρχής γενομένης από τον ατμοσφαιρικό V8 4.2 λτ. των 420 ίππων και εν συνεχεία, στην κορυφαία έκδοση, τον νέο twinturbo 3.0 V6 Nettuno της MC20, που παράγει 630 ίππους! Η άφθονη ισχύς φτάνει στους πίσω τροχούς μέσω σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων, δίχως να μεσολαβεί κανενός είδους ηλεκτρονικός έλεγχος πρόσφυσης.

Ακριβώς όπως το Mostro κλειστής οροφής, το Mostro Barchetta Zagato θα παραχθεί σε πέντε αντίτυπα. Το πρώτο εκτέθηκε στη Villa d’Este πριν παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του. Τα άλλα τέσσερα μοντέλα -φυσικά- έχουν ήδη καπαρωθεί από πελάτες-συλλέκτες της Zagato και θα εξατομικεύονται ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Για… τιμούλα δεν ξέρουμε ακόμα, αλλά αν κρίνουμε από άλλες ειδικές προτάσεις περιορισμένης παραγωγής που σχεδιάστηκαν από τη Zagato και τη σπανιότητα του Mostro Barchetta, το νουμεράκι μάλλον θα είναι επταψήφιο.

Get it on Google Play Download on the App Store