Το απόλυτο Fiat Panda 4×4 με 300 ίππους! (+video)

To Fiat Panda 4×4 1ης γενιάς έχει αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τις ικανότητές του εκτός δρόμου, φτάνοντας σε σημείο να κοντραριστεί μέχρι με τη Ferrari SF90 Stradale στα χιόνια! Κάτι μάς λέει, όμως, πως αν έπαιζε το συγκεκριμένο Panda δίπλα στη Stradale, τα αποτελέσματα θα προκαλούσαν αναφυλαξία στο Μαρανέλο.

Το λευκό Fiat που βλέπουμε, προέρχεται από τα επιδέξια χέρια των μηχανικών της Μ-Sport. Της εταιρίας, δηλαδή, που ετοιμάζει εδώ και δεκαετίες τα αγωνιστικά Ford για τη συμμετοχή τους στο WRC! Η επιχείρηση του Malcolm Wilson αναλαμβάνει και ανεξάρτητα projects, ιδίως όταν αυτά έχουν εορταστικό χαρακτήρα. Εν όψει Χριστουγέννων, λοιπόν, οι Άγγλοι αποφάσισαν να δώσουν στο Panda 4×4 λίγη από την αίγλη του 131 Abarth, που κατέκτησε 5 τίτλους (3 Κατασκευαστών, 2 Οδηγών) από το 1977 μέχρι το 1980.

Το αγωνιστικό Fiat θυμίζει μεν Panda 4×4 εξωτερικά, έστω αμυδρά, ωστόσο από κάτω βασίζεται εξ ολοκλήρου στο Fiesta R5. Ο κινητήρας είναι ο ίδιος 1.600άρης τούρμπο που χρησιμοποιείται στο Ford, με απόδοση 300 ίππων και 450 Nm. Η ισχύς μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω 5τάχυτου σειριακού κιβωτίου, με το κεντρικό διαφορικό επίσης να προέρχεται από το Fiesta. Τα εμπρός και πίσω διαφορικά, αντίθετα, έχουν εξελιχθεί ειδικά για το Panda. Όπως και το εντυπωσιακό αμάξωμα, που είναι φαρδύτερο κατά 36 ολόκληρα εκατοστά προκειμένου να χωρέσει το σασί του Fiesta, έχοντας μετατραπεί πλέον σε νοσταλγό του Group B.

Στο εσωτερικό η σχέση με το αυτοκίνητο παραγωγής περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι του ταμπλό. Κατά τα λοιπά, συναντάμε πλήρη εξοπλισμό προδιαγραφών FIA, που αποτελείται από roll cage, μπάκετ καθίσματα και ζώνες ασφαλείας 6 σημείων. Εξυπακούεται πως η ανάρτηση ρυθμίζεται πλήρως, ενώ και ο συνδυασμός φρένων-τροχών είναι καταγωγής R5.

To «Pandamonium» αποτελεί τον «κράχτη» του νεοσύστατου τμήματος Special Vehicles της M-Sport (MS-SV), που δραστηριοποιείται με την υλοποίηση τέτοιων ακριβώς μοναδικών δημιουργιών.

Get it on Google Play Download on the App Store