Το κορυφαίο κινεζικό SUV των 680 ίππων

Τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια σε σχεδιασμό και τεχνολογία, ενώ τα πιο πολλά δεν έχουν καμία σχέση με τα κακά αντίγραφα του παρελθόντος. Έχουν γίνει γνωστά και για τις πολύ χαμηλές τους τιμές, αφού κοστίζουν λιγότερα χρήματα συγκριτικά με τα μοντέλα των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Το συγκεκριμένο όμως πληθωρικό σε κάθε επίπεδο SUV εντυπωσιάζει σε κάθε επίπεδο και είναι αρκετά ακριβό για τα δεδομένα των κινεζικών μοντέλων, ωστόσο και πάλι είναι πιο φθηνό σε σχέση με αντίστοιχων διαστάσεων και επιδόσεων SUV άλλων εταιρειών. Πρόκειται για το Voyah Free, το οποίο ανήκει στη μεγάλη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Dongfeng. Το μεγάλο SUV έχει μήκος 4.905 χλστ., πλάτος 1.950 χλστ., ύψος 1.690 χλστ. και μεταξόνιο 2.995 χλστ. Σχεδιαστικά είναι αρκετά κομψό και με δόσεις δυναμισμού, ενώ θα μπορούσε να είναι προϊόν μιας άλλης γνωστής εταιρείας.

Εντυπωσιακό είναι και το πολυτελές και hi-tech εσωτερικό του, όπου στο επίπεδο και με οριζόντιες γραμμές ταμπλό κυριαρχούν οι τρεις ψηφιακές οθόνες. Τα χειριστήρια είναι ελάχιστα, αφού οι περισσότερες λειτουργίες γίνονται μέσω των πλήκτρων αφής. Μέχρι και σύστημα νυχτερινής όρασης (Night View Vision) διαθέτει, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο.

Την κίνηση του κινεζικού «θηρίου» αναλαμβάνουν δύο ηλεκτροκινητήρες, συνολικής ισχύος 680 ίππων και 1.000 Nm ροπής. Το μεγάλο SUV επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,6 δευτερόλεπτα, η τελική ταχύτητα σταματά στα 200 χλμ./ώρα και με μια πλήρη φόρτιση μπορεί να διανύσει έως 500 χιλιόμετρα (NEDC). Παράλληλα υπάρχει και έκδοση που περιλαμβάνει ένα κινητήρα βενζίνης 1.5 λτ. ισχύος 109 ίππων, ο οποίος χρησιμοποιείται ως γεννήτρια για να φορτίζει την μπαταρία. Σε αυτή την περίπτωση, ο κατασκευαστής ανακοινώνει αυτονομία 860 χιλιομέτρων.

Οι τιμές του Voyah Free ξεκινούν στην Κίνα από 399.900 γουάν (σημερινή ισοτιμία 51.000 ευρώ) και είναι κατά πολύ ακριβότερο από άλλα κινεζικά SUV. Όμως συγκριτικά με SUV αντίστοιχων διαστάσεων ευρωπαϊκών εταιρειών έχει τα μισά λεφτά. Ενδεικτικά στην Κίνα το Touareg 2.0 TSI 252 PS πωλείται από 629.800 γουάν (80.315 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store