Το πιο «ζόρικο» λεωφορείο στον κόσμο (+video)

Όταν ακούμε «εκτός δρόμου όχημα», αμέσως το μυαλό μας πάει σε 4×4 «τζιπάκια», ενώ ελάχιστα θα σκεφτεί κανείς ένα σκληροτράχηλο λεωφορείο. Μια τέτοια περίπτωση ειδικού οχήματος, είναι το Torsus Praetorian, το οποίο δέχτηκε ορισμένες αναβαθμίσεις για το 2021, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο. Πληροφοριακά, η Torsus ιδρύθηκε το 2016 και εδρεύει στην Τσεχία, με εξειδίκευση στην κατασκευή των πιο ικανών 4×4 λεωφορείων στον κόσμο, όπως είναι και το πολύ εντυπωσιακό μοντέλο Praetorian. Συνεργάζεται με τη ΜΑΝ και την VW, σε επίπεδο κινητήρων, σασί και τεχνολογιών.

Το εικονιζόμενο θηριώδες λεωφορείο Torsus Praetorian έχει μήκος 8.735 χλστ., πλάτος 2.561 χλστ., ύψος 3.626 χλστ., γωνία εισόδου 32 μοίρες, ράμπας 41 μοίρες, εξόδου 26 μοίρες και μέγιστη απόσταση από το έδαφος 400 χλστ. Μπορεί να μεταφέρει 36+1 επιβάτες, ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος φτάνει τα 13.400 κιλά. Επίσης, μπορεί να βουτήξει σε υδάτινα κωλύματα βάθους έως 900 χλστ.

Την κίνηση του Torsus Praetorian αναλαμβάνει ένας 6.9 λτ. 6κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας της MAN (και το πλαίσιο προέρχεται από την ίδια εταιρία), ισχύος 290 ίππων και με ροπή 1.150 Nm. Η μέγιστη ταχύτητά του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 100 χλμ./ώρα, με τη μετάδοση να γίνεται μέσω ενός 9τάχυτου αυτοματοποιημένου κιβωτίου της ZF. Για την επαφή με το έδαφος φροντίζουν τα χωμάτινα ελαστικά διαστάσεων 395/85, συνδυασμένα με ζάντες 20 ιντσών.

Το ανανεωμένο Torsus Praetorian διαθέτει νέα φώτα LED, προηγμένο σύστημα κλιματισμού, νέα πόρτα επιβατών που βελτιώνει την ασφάλεια, σκαλοπάτια με πνευματικό μηχανισμό, νέο σύστημα πυροπροστασίας και βελτιωμένα εσωτερικά χαρακτηριστικά. Οι εκδόσεις που διατίθεται είναι πολλές, όπως όχημα μεταφοράς προσωπικού, ασθενοφόρο, για σαφάρι, κέντρο διοίκησης κ.λπ. Οι τιμές του ξεκινούν από τις 153.000 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ ακόμα και τις 300.000 ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό και τη χρήση που προορίζεται.

Δείτε το Torsus Praetorian και στο παρακάτω βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store