«100άρα» η μούντζα στον αναθεωρημένο Κ.Ο.Κ.

Η αγαπημένη χειρονομία των Ελλήνων, η πιο συμπαγής και συνάμα εκδηλωτική έκφραση αγανάκτησης κι αποδοκιμασίας στον κόσμο, πλέον διώκεται από τις διατάξεις του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για την πολυθρύλητη μούντζα ο λόγος, η οποία πια τιμωρείται με ποινές που ξεκινούν από διοικητικό πρόστιμο και μπορεί να φτάσουν σε αφαίρεση διπλώματος!

O περίφημος «χαιρετισμός της ανοιχτής παλάμης» υπάγεται σε αυστηρότερες διατάξεις και πλέον συνοδεύεται από ποινές, σε μια προσπάθεια ευπρεπισμού της συμπεριφοράς των οδηγών και αποφυγής αγοραίων καταστάσεων, που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά επεισόδια. Σύμφωνα με τον νέο Κ.Ο.Κ. το «μούντζωμα» τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά και αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 10 ημέρες! Ποινικά κολάσιμη δεν είναι, βέβαια, μόνο η μούντζα, αλλά οποιαδήποτε απρεπής χειρονομία συνοδεύει την παραμονή μας σε αυτοκίνητο.

Η νομοθεσία, λοιπόν, προσβλέπει σε βελτίωση της συμπεριφοράς κατά την οδήγηση και αποτροπή εντάσεων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν μορφή βίας και ξυλοδαρμού. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η διαγωγή των οδηγών από τα όργανα της τάξης. Οι μούντζες, οι βρισιές και οι λοιπές «αφιλτράριστες» εκδηλώσεις αγανάκτησης αφορούν ελάχιστα δευτερόλεπτα και πολύ σύντομες στιγμές, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν κατεβαίνει κάποιος από το όχημα. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να πιαστεί «επ’ αυτοφόρω» όποιος μουντζώνει ή κάνει χειρονομίες, εκτός κι αν τύχει να βρίσκεται στο σημείο αστυνομικός ή να τον «τσιμπήσει» κάμερα κυκλοφορίας.

Get it on Google Play Download on the App Store