Απαγόρευση ρυπογόνων περιπολικών στις Βρυξέλλες!

Οι Βέλγοι και συγκεκριμένα η πρωτεύουσά τους, θεωρούνται συνώνυμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και των νομοθετημάτων της, τα οποία φαίνεται πως εφαρμόζουν δίχως εξαιρέσεις – η προνοητικότητα, όπως το δει κανείς.

Στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα αστικά κέντρα, το Βέλγιο κατά λάθος απέκλεισε και τα περιπολικά! Σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία, όσα οχήματα δεν πληρούν προδιαγραφές τουλάχιστον Euro 6 απαγορεύεται να κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, την Αντβέρπη και τη Γάνδη. Τα Skoda Octavia II, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τον «Ιππότη της Ασφάλτου», είναι μοντέλα του 2015 και Euro 5. Οπότε οι υπεύθυνοι για την τήρησή του, αποκλείονται δια Νόμου από τις 3 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας!

Δείτε ακόμα: Απαγόρευση των παλαιών οχημάτων στη Βαρκελώνη

Τα εν λόγω Octavia είναι από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα στο στόλο της βελγικής αστυνομίας. Για να έχουμε ένα μέτρο αντιπαραβολής στα μέρη μας, θα ήταν σαν να αποκλειόντουσαν τα Xsara ή τα Octavia από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα! Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου υπουργείου Δημοσίας Τάξης δεν ανέφερε πόσα αυτοκίνητα αφορά αυτός ο αποκλεισμός, όμως τα περιπολικά Octavia 3 στο Βέλγιο είναι χιλιάδες. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί κάποιο είδος εξαίρεσης, οι αστυνομικοί θα πρέπει να περιπολούν στις 3 πόλεις με άλλους τρόπους.

Διαβάστε επίσης: Τα νέα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας

Τα βελγικά Octavia είναι RS 2.0 TDI, αποδίδοντας 184 ίππους στις 3.500-4.000 σ.α.λ. και 380 Nm ροπής στις 1.750-3.000 σ.α.λ. Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 8,1 δλ. και η τελική φτάνει τα 230 χλμ./ώρα, ωστόσο πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας. Αυτό το «μπούγιο» στο καπό, ενσωματώνει το υπερσύγχρονο σύστημα ANPR (Automatic Number Plate Recognition) μαζί με δυο φάρους. Το κόστος ανέρχεται στις 80.000 ευρώ, δίχως να περιλαμβάνεται η τιμή του αυτοκινήτου! Δεν είναι όλα τα περιπολικά Octavia εξοπλισμένα με ANPR, όμως ακόμα και αυτά αποκλείονται από τα βελγικά αστικά κέντρα.

Get it on Google Play Download on the App Store